Обележен Видовдан у Парламенту Велике Британије

Један од највећих српских празника, Видовдан, обележен је јуче у Парламенту Велике Британије, први пут након сто година. Догађај су организовали Амбасада Републике Србије у Лондону и Српски Савет Велике Британије, док је координатор био Српски сити клуб из Лондона.

Двадесет осми јун је у Великој Британији први пут обележен 1916. године као Дан Косова, када је организован низ школских и јавних манифестација у знак солидарности са српским савезницима. Сто година касније, 28. јуна 2016, догађај поводом обележавања Видовдана и Дана Косова водио је Стјуарт Андру (Stuart Andrew), потпредседавајући Свепартијске групе за Србију, а веома пригодан програм су уприличили Џени Блејк (Jenny Blake), пензионисана радница Националне здравствене службе из Саутемптона (Southampton), која је прочитала говор о овом великом дану, глумица Марија Павловић Алпорт (Allport), која је одрецитовала неколико српских песама из Првог светског рата, и Живорад Николић, хармоникаш She' Koyokh benda, који је одсвирао неке од најпознатијих српских песама из Првог светског рата, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Српски сити клуб из Лондона.

„Обележавање овако важне годишњице је још један доказ узајамног поштовања и веома јаке споне између две земље, како пре сто година, тако и сада. Нама, као Клубу, је изузетна част да својим радом и доприносом непрекидно омогућавамо да се мост пријатељства између Србије и Велике Британије одржи на највишем нивоу, и да уз помоћ и сарадњу са нашим разним организацијама одржавамо врло високу свест о нашој заједници, и радимо на очувању нашег идентитета и културне баштине", поделили су своје утиске координатори овог догађаја, чланови Српског сити клуба.

Видовдан се везује за Косовски бој који се одиграо на тај дан 1389. године. На Косову је погинуо кнез Лазар, па црква тог дана поред светог Амоса слави и црквени празник Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских мученика. Занимљиво је да је током Првог светског рата у јавном мњењу Косово било највише присутно у Великој Британији, због чега је 28. јун и проглашен за Дан Косова. Химна Србије је отпевана много пута у Великој Британији у то време, како на јавним догађајима, тако и у црквама, у школама и на концертима.

Манчестер гардиан (Manchester Guardian) је за 28. јун 1916. написао „од свега чудног што се може десити током рата, тешко да постоји било шта што је на тако чудан начин битно као Дан Косова, онакав какав се обележава ове године. Заиста је необично и реткост да се у Лондону, Манчестеру и осталим енглеским градовима људи састају да би обележили сећање на битку која се десила на Балкану пре 527 година."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво