Постављена биста Милеве Марић у Кливленду

Српска културна башта у држави Охајо је у недељу 19. јуна добила прву женску бисту, скулптуру физичарке и математичарке Милеве Марић, удате Ајнштајн.

Бронзани лик бриљантне научнице, прве супруге Алберта Ајнштајна, обликован руком нишког академског вајара Ивана Фелкера, обогатио је кливлендску Башту Србије. Биста Милеве Марић подигнута је прекопута Теслине, у чијем ће друштву дочекивати посетиоце и сведочити о умности жена потеклих из нашег народа, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Иван Калаузовић Иванус.

Нова биста у врту српске баштине у Охају изливена је на основу Милевине портретне фотографије из 1896. године и висока је 65 cm, не рачунајући висину постамента. Заслуге за овај историјски и племенити чин припадају почасном конзулу Републике Србије у Охају Алексу Маческом и Вукману Кривокући из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, али и донаторима.

"У Српској културној башти имамо бисте Николе Тесле, Петра I Карађорђевића, Стевана Мокрањца, Петра II Петровића Његоша, Михајла Пупина и Вука Стефановића Караџића. Сматрао сам да би било добро да поред њих биста Милеве Марић буде прва женска скулптура, јер је Милева била сјајна физичарка и математичарка и Ајнштајнова жена и партнер", изјавио је раније Алекс Мачески.

Церемонији дедикације и освећења бисте, уз еминентне представнике српских заједница из Охаја и из других крајева Сједињених Америчких Држава, присуствовао је и Његова екселенција амбасадор Републике Србије у Вашингтону Ђерђ Матковић, који је одржао пригодан говор.

"Већ сада размишљамо о новим скулптурама и ономе што се Српској културној башти у будућности може додати. Тим поводом, у суботу 9. јула у Брексвилу, Охајо, биће организован голф излет (Serbian Golf Outing), намењен пркупљању донација за даље унапређење Баште", открио је Алекс Мачески Ивану Калаузовићу своје наредне кораке, недуго након завршетка церемоније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво