Сајам у Цириху, од пиротског ћилима до домаће ракије

У градској дворани у Диетикону, надомак Цириха, 3. и 4. јуна одржан је "Експо 2016", први Самит привреде и културне баштине свесрпске пословне и академске дијаспоре. Сајам је организовало Удружење српских привредника Швајцарске, уз подршку Привредне коморе Србије и Министарства спољних послова РС.

Наша дијаспора броји скоро пет и по милиона грађана и дознаке из иностранства у протеклих деценију и по крећу се и до 75 милијарди евра, али је јако мало инвестиција у нашу земљу.

Како би се то променило, у Цириху је протеклог викенда одржан "Експо 2016", први Самит привреде и културне баштине српске пословне и академске дијаспоре.

Сајам у Цириху био је одлична приика за промоцију 30-так српских брендова - од пиротског ћилима, пеглане кобасице, руком рађених одевних предмета, добре хране, вина и домаће ракије, преко туристичке понуде до достигнућа српске науке.

Била је то шанса за међусобне али и контакте са швајцарским привредницима.

"Заиста је све више интереса како наших људи из дијаспоре тако и страних компанија, које се интересују не само за гринфилд инвестиције, већ траже партнере. Видели су да постоје озбиљне компаније, које си дошле да покажу шта раде и шта имају, и тај капацитет је заиста ојачао", рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Србија има шта да понуди својој дијаспори и њеним партнерима у свету, има развијену мрежу слободних зона, попут Слободне зоне Пирот која је међу 50 најбољих у свету.

"Мислим да је ово било право место, зато што су дошли људи који желе да виде шта се дешава код нас, а верујем да неки од њих планирају инвестиције и треба их на неки начин окуражити да то ураде", каже др Драган Костић, председник регионалне Привредне коморе Ниш и директор Слободне зоне Пирот.

На сајму је своје производе представило преко 70 излагача из дијаспоре, Србије и Републике Српске, а одржан је и академски форум на којем се говорило о могућностима за међусобно умрежавање и боље коришћење и овог великог потенцијала.

Председник Удружења српских привредника у Швајцарској и домаћин Сајма, Стојан Стевановић, сматра да је овај скуп остварио свој основни циљ - повезао је успешне људе из Србије, дијаспоре и света. Потписан је уговор за одржавање следећег, првих дана јуна 2017. 

Сајам је имао и хуманитрни карактер - сва прикупљена средства намењена су обнови недавно изгорелог храма у Њујорку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво