Награђене "Српске царице и краљице"

Нашу редакцију ових слављеничких дана обрадовала је и вест о награди коју је на 11. Међународном фестивалу документарног филма "Златна буклија" у Великој Плани добила и Тамара Дрезгић, уредница у Програму за дијаспору РТС-а за емисију "Српске царице и краљице".

У конкуренцији више од 170 филмова из дванаест земаља, на фестивалу Златна буклија у Великој Плани ове године награђено је тридесет седам аутора, међу којима је и наша Тамара Дрезгић.

Тамара је добила специјалну награду Златна буклија за успешан спој историјских чињеница и ефектан тв израз за емисију Српске царице и краљице.

„Важно место у историји Србије припада женама наших владара. Њихов живот ни до данас није довољно познат, без обзира на то што су често пресудно утицале на вођење унутрашње и спољне политике. Пошто у 22 минута нисмо могли да испричамо све судбине, решила сам да кроз приповедање проф. Дејана Николића у Белом двору, прикажемо живот три краљице из три владарске династије-Немањић, Обреновић и Карађорђевић.

Занимљиво је да су нам за илустрацију помогле три колегинице, Марија Средојевић, Милица Милановић и Јелена Ђорђевић Поповић, које су наши шминкери и костимографи представили као краљицу Симониду, кнегињу Љубицу и краљицу Марију. Уз фантастичну музику композитора Светислава Божића и труд нашег сниматеља Драгана Станојковића, урадили смо добру документарно-информативну емисију која не траје дуго, а даје занимљиву и сликовиту причу, што је жири фестивала Златна буклија и препознао", каже за Програм за дијаспору РТС-а Тамара Дрезгић.

Емисију Српске царице и краљице можете погледати на Званичном Ју тјуб каналу Програма за дијаспору, на овом линку

https://www.youtube.com/watch?v=tow91rXl6MY&index=27&list=PLzB-ELdtesncYd55rNHqI7sbSnMuPS9Bn 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво