Како помоћи обнову цркве Свети Сава у Њујорку

Српска православна црква Свети Сава у Њујорку, која је изгорела на Васкрс, 1. маја 2016. године на свом сајту објавила је упутства за донаторе који желе да помогну обнову цркве.

Саборна црква Светог Саве у Њујорку изгорела је у пожару који ју је захватио само неколико сати након што су верници у њој присуствовали васкршњој литургији, 1. маја 2016. Том приликом једна особа лакше је повређена. И после великог напора 170 ватрогасаца, црква је добрим делом уништена.

Многи су били потресени овом вешћу, слали поруке подршке старешини цркве Ђокану Мајсторовићу, изразивши жељу да помогну обнову светиње.

На званичном сајту цркве Свети Сава у Њујорку могу се наћи све потребне информације о начину на који донатори и људи добре воље могу помоћи:

http://stsavanyc.org/our-church-has-burned-down/

 Црква место окупљања

Црква, позната и као Капела Тројства, саграђена је пред крај 19. века по нацрту архитекте Ричарда Упџона и грађена је у готском стилу.

Некада је припадала протестантској цркви, али ју је владика Николај Велимировић, уз помоћ верника, откупио за потребе српске заједнице. Храму су временом додавани византијски елементи, поставши архитектонски драгуљ Њујорка.

Од првих дана 1944. године, када је освештана, црква у Њујорку постала је српски православни мисионарски центар. У њој се организују и културне, образовне и друштвене активности. Од 1968. године црква Светог Саве налази се на листи њујоршких знаменитости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво