Колико нас је задужио Доситеј Обрадовић?

Одговорити није тешко, ако се има у виду да је читав живот посветио борби за напредак и ослобођење свог народа, дајући подршку Карађорђу и радећи на оснивању државе, стварању Правитељствујушчег совјета, Велике школе, Богословије, учествујући у дипломатским пословима и утемељењу правног поретка устаничке Србије. Можда је право питање-како му се ми, његови потомци, одужујемо? Мирјана Драгаш, управница Задужбине Доситеј Обрадовић, забринута је над даљом судбином институције која чува сећање на нашег просветитеља због финансијских тешкоћа у којима се налази, а одговора на бројне апеле које је упућивала Министраству просвете и даље-нема!

Управница Задужбине Доситеј Обрадовић Мирјана Драгаш за Програм за дијаспору РТС-а подсећа и на нашу дужност да очувамо родну кућу Доситеја Обрадовића која се налази у Чакову, недалеко од Темишвара, која је и била основ за оснивање Задужбине.

"Име Доситеја Обрадовића је утемељена у српској историји, култури и новој државности. Задужио је много више него што ми то знамо и у том циљу је и основана Задужбина Доситеј Обрадовић, да то име врати у садашњост на поукама и порукама које нам је оставио, а које су вечне и данас васпитавамо и себе и младе генерације.

Задужбина Доситеј Обрадовић основана је пре 12 година, тачније 17. септембра 2004. године тако што је купљена кућа у којој је рођен Доситеј Обрадовић, а налази се у Чакову, код Темишвара. Она је сада власништво Задужбине, реновирана је и претворена у један мали спомен музеј, јер он је, у оно време, пре 200 година, највише полагао на школу и учење, зато је био и директор прве школе у Србији, оснивач Велике школе када је дошао у Београд, 1808. године, а потом и београдске Богословије 1810. године.

Доситеј на концу, на основу заслуга које је имао на оснивању државе и обнављању Правитељствујућег совјета и његовом стварању, по вољи Карађорђа је и постављен за првог министра просвете.

Доситеј, пре више од 200 година, прошао је читаву Европу, мада је претходно био монах, замонашен у манастиру Хопово.

Стално га је вукла жеља за знањем, тако да је стигао до Грчке и Молдавије, где је желео да оснује штапарију где би штампао књиге, затим је прошао Аустрију, Немачку, Француску, Енглеску, Италију, итд.

Он је и наш први преводилац са енглеског. У Лондону и даље постоји табла на згради која сведочи да је ту живео Доситеј Обрадовић. Да се подсетимо, у то време се путовало само кочијама, коњском запрегом...На том свом путу научио је 12 језика. Ако кажемо да су му матерњи и српски и румунски, он је научио и старогрчки, новогрчки, латински, италијански, немачки, француски, енглески, и албански.

Доситеј је спознао Европу просветитељства, и који је ту идеју хтео да донесе у Србију и да свој српски род, који је он бескрајно волео и поштовао, доведе на пут те просвећене Европе", каже за Програм за дијаспору РТС-а Мирјана Драгаш, управница Задужбине Доситеј Обрадовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво