Звон Врбице у Америци

Празник деце који најављује Васкрс, Лазарева субота, Врбица, обележен је међу Србима у Сједињеним Америчким Државама у складу са православним обичајима.

Дан дечје радости уочи Цвети прослављен је истовремено пригодним активностима српске дијаспоре у месту Витон у Мериленду близу Вашингтона и граду Бродвју Хајтс недалеко од Кливленда, држава Охајо, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Иван Калаузовић Иванус.

Олистале гранчице врбе, која због своје бујности код Словена симболише напредак, могле су се усред Америке наслутити у витонским Бруксајд баштама, а у кливлендском суседству у Српској православној цркви Свети Сава.

Чланови Групе Биљане Реган су у националним ношњама живописним мерилендским парком китиле децу звончићима и даривале их венчићима и јабукама, фотографисале се са њима и уједно делиле са заинтересованима занимљивости о суштини празновања Врбице, којом се библијски подсећа на васкрсење Лазара из Витиније и на улазак Исуса Христа у Јерусалим. Девојке у улози лазарица, гласница пролећа, овенчане цвећем, носиле су плетене корпе са даровима. Нашао се ту и понеки момак у чојаним панталонама, са торбицом и руком заденутом за појас.

Слично је било и у Охају, где је др Нада Мартиновић припремила посебно издање својих лутака у лазаричким костимима, уз звонца везана тробојкама.

Нада Мартиновић је деци и њиховим родитељима приказала специјални видео-колаж и презентацију о викенду пред Васкрс, а део девојчица из недељне школе формирао је у црквеној порти ђердан лазарица, од најстарије, предводнице, која се по народном предању назива именом Лазар, па до најмлађе. Свака од њих је у рукама имала одговарајућу лутку, а на глави цветни венчић.

Тако је један од најомиљенијих верских празника православаца, који се до почетка Другог светског рата у Србији обележавао и школским свечаностима, оживљен у два америчка града готово синхронизованим приредбама, које су се фигуративно међусобно допуњавале и преклапале. Многи су те суботе стекли нова сазнања о нашим обичајима.

број коментара 0 Пошаљи коментар