Споменик Михајлу Пупину на Бледу

Председник Србије Томислав Николић је на Бледу, са словеначким колегом Борутом Пахором, присуствовао откривању споменика српском научнику Михајлу Пупину.

Осмог октобра, у Љубљани је отворена изложба посвећена животу и стваралаштву Михајла Пупина, научника који је обележио век телекомуникација у свету.

Како је наведено у саопштењу Одбора, Пупин је и почасни грађанин Бледа, и подизањем споменика биће му одата захвалност што је својим утицајем допринео утврђивању граница некадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

"Пупин је међу пријатељима имао велики број Словенаца и може се сматрати утемељивачем српско- словеначког пријатељства, који су добра основа за још боље односе два народа и државе", навео је извршни председник Одбора Александар Влајковић.

У сусрет изложби, штампано је и репринт издање Пупинове књиге Од пашњака до научењака, за коју је научник добио Пулицерову награду, из 1931. године, у којој су додата и његова писма која се односе на српско-словеначке везе.

Наредни догађај припрема се у Москви у сарадњи са амбасадом Србије у Русији и амбасадом Русије у Србији, а у припреми је и пригодна изложба посвећена Пупину, са документарним филмом, у Аустралији.

Покровитељ ових дешавања је председник Србије Томислав Николић.

"Све догађаје, који су од националног значаја, подржала је скромним средствима Управа МСП-а за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а раде се највећим деолом волонтерски и без буџета", истакао је Влајковић, а наведено је у саопштењу.

Споменик Пупину на Бледу, рад је академског вајара Александра Зарина и то је реплика споменика у родном Идвору.

Одливен је у ливници Зорана Кузмановића, која је аутор споменика Гаврилу Принципу, а која се одрекла своје зараде.

Споменик је дар Србије народу Словеније, а Блед је уредио парк где ће бити постављен споменик.

Споменик, како се додаје, није финансиран из буџета Србије, већ ће га платити спонзори.

Србију је на манифестацијама у Словенији представљала делегација Скупштине Србије - посланици из Одбора за дијаспору.

"Уверени смо да ће све те манифестације на достојанствен начин обележити сећања на Михајла Идворског Пупина, славног Србина који је задужио човечанство, јер народ који заборавља на своју историју и своје великане осуђен је на нестајање. Србија то не сме да дозволи", закључио је Влајковић.

Иначе, низом манифестација у свету се слави 100. годишњица телекомуникација, која се под окриљем Унеска обележава под именом Михајла Пупина, као и 80. годишњица од смрти научника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво