Дани преображења у Румунији

Дани преображења, једна од највећих културних манифестација Срба у Румунији, коју већ традиционално организује Савез Срба у тој земљи, одржаће се у периоду од 13. до 19. августа у Темишвару, Базјашу, Соколовцу и Белобрешки.

Овогодишње, 22. издање Међународне манифестације Дани преображења почеће у Темишвару отварањем Преображењске ликовне колоније у Српској кући и изложбом Књижевници у филателији и картографији, аутора Љубомира Степанова, а ликовно-књижевно вече окончаће први дан Преображења у Румунији.

Представљајући садржај и програм једнонедељне манифестације у разговору за Програм за дијаспору РТС-а директор за медије у Савезу Срба у Румунији др Рајко Корња истиче да је сваки дан испуњен различитим културним дешавањима у којима учествује велики број стваралаца из свих културних области, не само из Румуније већ и матице Србије.

Наредни дан манифестације, након свечаног отврања, предвиђено је полагање цвећа на споменике српским великанима са овог подручја Доситеју Обрадовићу и Милошу Црњанском, а следећих дана посетиоци ће моћи да уживају у многим културним понудама као што су ликовне и друге изложбе, међународни књижевни сусрети, округли столови и богат музички програм, рекао је Корња.

Посебан догађај биће и уручење високог књижевног признања српске дијаспоре Велика базјашка повеља песнику Душку Новаковићу у порти манастира Базјаш, који је према предањима основао Свети Сава пре осам векова, рекао је Корња уз напомену да ће тој свечаности присуствовати и владика Лукијан са свештенством и бројним верницима, као и представници Генералног конзулата Републике Србије у Темишвару.

За последњи дан манифестације предвиђен је обилазак манастира Златица и Кустић, као и полагање венаца палим српским војницима на споменик у Соколовцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво