Брже и лакше уз помоћ Виртуелног матичара за дијаспору

Грађани Ниша, који живе, раде или студирају ван граница своје домовине, имају могућност да наруче изводе из матичне књиге рођених, венчаних и умрлих и на међународном обрасцу, да их путем интернета плате и да их добију у року од 15 дана на кућну адресу, ма где се она налазила.

Ова услуга је за сада на располагању само оним припадницима српског расејања чије су чињенице рођења, венчања или смрти уписане у матичне књиге Града Ниша, док ће они који потичу из других крајева наше земље морати да сачекају комплетирање Централног регистра матичних књига, односно Централног система за електронску обраду, складиштење података и чување другог примерка матичних књига (према члану 91, став 2 Закона о матичним књигама РС, Службени гласник РС, број 20/2009 и 145/2014, то ће се десити најкасније до 2016. године).

До тада, грађани Србије у иностранству посредством сервиса Виртуени матичар за дијаспору могу да са било које тачке у свету наруче изводе из матичних књига рођених, венчаних и умрлих за 103 општине Републике Србије, а уверење о држављанству и интернационалне изводе само за матично подручје Ниш.

Сервис Виртуелни матичар за дијаспору покренут је 2014. године на иницијативу Канцеларије за сарадњу са дијаспором Службе за послове Градоначелника Града Ниша, уз подршку ресорних министарстава Владе Републике Србије, и успешно опслужује наше грађане у дијаспори и региону више од годину дана.

Пре наручивања, препоручује се провера постојања и доступност документа који је потребан контактирањем Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша на број телефона: +381 18 521 009 или мејлом на dijaspora@gu.ni.rs и ivan.kalauzovic@gu.ni.rs.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво