Африка и Србија на вези: Срби у Боцвани

Серијал "Африка и Србија на вези" Јавне медијске установе РТС, започет пре две године у Јужноафричкој Републици, наставља се причом о Србима у Боцвани. Емисија је на Сателитском програму данас, 25. фебруара, у 18.50, реприза 26. фебруара у 02.00.

На позив српске заједнице из Јужноафричке Републике и професорке српског језика у Јоханесбургу 2011. године, Виолете Павловић Мариновић, да се помогне у убрзавању процеса сврставања српског језика у званични образовни систем најбогатије афричке земље, Јелена Ђорђевић Поповић, уредник и водитељ емисије Србија на вези одреаговала је, како каже, брзо, професионално и успешно.

Српски језик се тако, од новембра 2012. званично учи као изборни предмет у свим основним, средњим, приватним и државним школама у Јужној Африци.

Након три документарне емисије из серијала Африка и Србија на вези, које су имале запажену гледаност, уследио је позив за сарадњу у Боцвани. Почетком децембра реализована је емисија Африка и Србија на вези - Боцвана, на позив српске заједнице из ове младе афричке земље.

У тридесетпетоминутној емисији, гледаоци ће имати прилику да се упознају са српском комуном у Боцвани која броји око 350 Срба. Међу њима су високообразовани Срби који су дали значајан допринос у развоју и изградњи најбогатије афричке земље. Основана пре 48 година, Боцвана има 2.100.000 становника. Простире се на 600.370 квадратних километара и најређе је насељена земља на свету. Насељено је свега 85 % укупне територије, а величине је Француске.

Крајем шездесетих година, стручњаци из Србије, архитекте, просторни планери, лекари, здравствени радници, професори, грађевинци, технолози, отиснули су се на југ Африке, у земљу која је тада имала свега 30 километара асфалтног пута.

Позната по делти Окаванго и пустињи Калахари, описана у роману Александра Мекол Смита Прва дамска детективска агенција и широј публици приближена у филму Богови су пали на теме, Боцвана ће гледаоцима РТС а бити представљена и као земља у којој су велики печат оставили значајни Срби, о којим са дубоким поштовањем и захвалношћу говоре и Боцванци, а међу њима и бивша прва секретарка владе Боцване Мапула Модисе, председник Фудбалског савеза Боцване Тебего Себого, Марк Макартни, директор елитне школе у главном граду Габоронеу, Нортсајд Скул (у којој је и Српска школа) и многи други.

Аутор емисије је Јелена Ђорђевић Поповић, сниматељ је Димитрије Хаџи Николић, реализатор Маја Мандић.

 

број коментара 0 пошаљи коментар