Победила "Химна жени"

Песмом "Химна жени" писаном у сонетном стилу млади песник Саша Мићковић, који однедавно живи у Паризу, освојио је прво место на фестивалу поезије и прозе "Клуба на книжевни творци Симбиоза" у Македонији.

Песма "Химна жени" Саше Мићковића победила је на фестивалу поезије и прозе "Клуба на книжевни творци Симбиоза" у Македонији, на коме су учествовали бројни учесници из те земље, као и из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Америке, Канаде, Немачке, Француске и Аустрије.

Младог уметника, који је из Раче пре шест месеци отишао за Париз, о освојеној награди обавестила је председница тог македонског клуба Верица С. Петровска.

"Освојено прво место ми је драга награда, јер су Македонци талентован народ", истакао је у изјави Танјугу Мићковић, добитник бројних признања за протекле четири године од када пише поезију.

Додаје да поезија никако не треба да буде такмичење и форсирање, већ душевни еликсир и објашњава да је песмом "Химна жени" покушао "да Жену прикаже као блештећу лепоту божанске природе, космичку искру, која и тамне делове срца обасја".

Млади уметник, који је до сада објавио четири књиге и написао осам сонетних венаца и више од 500 сонета, припрема нову књигу за коју је рецензент српски књижевник Перо Зубац.

"Нова књига коју завршавам зове се "Распечаћена писма жени" а садржи 140 сонета који су љубавни и благо - еротски посвећени Жени, као расцветаном и сведашном бићу у универзуму", рекао је Мићковић и додао да ће из штампе изаћи почетком 2015. године, као и да ће неке песме бити преведене и на француски језик.

Мићковић је, како каже и зачетник нове сонетне форме са именом "Клепсидрични сонет у огледалу са акростихом", а име форми је, додао је, наденуо Часлав Ђорђевић, члан Удружења књижевника Србије.

"Теме сонета и страмбота које пишем су духовног, љубавног, социјалног и фолозофског надахнућа, а Париз ми је пружио онај финални укус стваралштва. Љубав, свестрана и плодоносна, тренутно ми је у писању темељна структура", објашњава уметник.

Мићковић, који је једно време радио у "Јури" у Рачи, каже да му је тешко да објасни зашто пише и додаје "како често каже да му његов шаптач или муза диктирају теме и однос према стиховезу и поезији".

"У фази сам када француске песнике проучавам, тако да ће и то вероватно оставити свој печат", рекао је Мићковић. Награде које је на Балкану освојио су бројне, а једна од њих је и треће место за сонетни венац "Божанска Србија" од Друштва "Снага ријечи" из Републике Српске.

Рођен је и Аустрији, где је провео пар година, а онда се његови родитељи вратили у Шумадију, у Рачу, одакле је он отишао у Париз, пошто је добио отказ у "Јури" где се борио за синдикална права запослених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво