Монографија о Мићи Поповићу на француском језику

Француска је ових дана богатија за једно изузетно сведочанство о уметности из Србије - у париским књижарама недавно се појавила монографија посвећена животу и делу великана нашег сликарства Миће Поповића.

Аутор је др Милица Живадиновић, а основ за дело од 244 стране са преко 200 репродукција, докторски је рад у који је уложила десет година истраживања.

"Мића Поповић је један од првих српских сликара који је после Другог светског рата дошао у Париз, где је и започео своју зрелу каријеру. Као уметник, у Паризу је брзо прихваћен, о њему је брзо почела да пише и француска штампа - тако да су га истовремено прихватили и публика и критика", каже Милица Живадиновић. 

Значај монографије препознао је Национални центар за књигу Француске и као покровитељ помогао издавачу  L'age de home  (Лозана) да се ова књига појави у луксузном издању и на елитним местима. Инвестиција се показала оправданом: већ прошлог викенда, водеће париске књижаре попут La hune продале су све примерке.

Eloiza Del Giudice из издавачке куце L'age de home каже да за њих ова монографија има и употребну и емотивну вредност.

"Издавачко тржиште је често врло сурово и неправедно, тако да је било је потребно направити велики напор да би дистрибутери схватили о каквом делу се ради. Али је добро почело и можемо бити поносни што смо издали књигу која ће се одупирати времену и увек изнова консултовати", каже Eloiza Del Giudice. 

Мића Поповић је у Паризу стварао, живео и излагао током педесетих година прошлог века. Ауторка монографије каже да је то само један од разлога  што је ова књига значајна и француском и српском читаоцу.

Милица Живадиновић каже да је ова монографија специфична по начину на који је настала.

"Апсолутно су важни друштвени, економски и историјски контекст времена у коме је он живео - и ја сам на томе пуно радила, обзиром на то да сам ову књигу посветила Французима, који нису тако очигледно упознати са свиме што се тада догађало у Југославији. Нарочито зато што је Мића Поповић био друштвено ангажован, а његово дело неодвојиво од времена у коме је стварао", каже Милица Живадиновић.

Српска верзија монографије о Мићи Поповћу очекује се током септембра. Биће то изврсна прилика да се, ове јесени, на београдској и париској промоцији, вратимо једном изузетно значајном периоду српске уметности и друштва, у које је Мића Поповић утиснуо неизбрисив печат.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. јул 2014, 16:20) - Miroslav Petrovic [нерегистровани]

Sta smo sve bili u stanju da zaboravimo

Epoha u kojoj su se Mica Popovic, Zadarska grupa, Crni talas u filmu i jos neki retki, jednoumlju odupirali blistavom umetnoscu - ne svedoci samo o toj epohi , vec i o danasnjim danima: misliti svojom glavom je vazno koliko i disati .

Znam za neprikosnoven ugled Francuskog institta za knjigu i pariske knjizare koje RTS pominje. Duboko sam dirnut da, kao deo naroda ciji se visoki dometi u umetnosti godinama zapostavljaju, ova mlada dama nalazi snage da Francuzima predocava a Srbe opominje - sta smo sve bili u stanju da zaboravimo.

S postovanjem,
Miroslav Petrovic