Српска академска мрежа "Никола Тесла"

Српска академска мрежа "Никола Тесла" у Штутгарту, у Немачкој, броји око седамдесет чланова који успешно реализују пројекте у областима образовања, културе и интеграције српске заједнице у друштвени живот Немачке.

Душан Радовић из Српске академске мреже Никола Тесла каже да је то регистровано удружење грађана које има седамдесетак чланова, а има за циљ побољшање рада у 4 области на локалном нивоу - у култури, образовању, интеграцији и сарадњи између две земље, Србије и Немачке.

„У Немачку сам дошла због студија, радим докторску дисертацију на тему образовног статуса младих Срба у Немачкој. Као резултат двогодишњег рада дошла сам до закључка да су резултати које млади Срби постижу у Немачкој, а показује их званична статистика, веома лоши. Ту сам да бисмо расветлили позадину и можда помогнемо у стварању боље перспективе за унапређење које млади Срби имају у Немачкој", каже Драгана Бубуљ.

О интегрисању Срба у немачко друштво брине Дарко Крагуљ.

„Ја сам у тиму који се бави интеграцијом. Штутгарт има 60 посто становништва који имају мигрантско порекло. Ми смо дали себи у задатак да се српска емигрантска група у овом граду добро интегрише", каже Крагуљ.

Један од циљева је и да се побољша културна понуда из Србије.

„Култура је један од стубова, а и циљева - да побољшамо културни живот у овом граду. Организовали смо књижевне вечери, као нпр. прошле године када смо организовали веома посећено књижевно вече у Градској библиотеци, уз помоћ Габријеле Шуберт, када смо представили две књиге о односима Срба и Немаца, почев од Стефана Немање и Фридриха Барбаросе па до Караџића и Гетеа. Наш циљ је и да приближимо културну понуду Србије, а мото је Поведи свог пријатеља из Немачке. Фестивал је добио име прошле године Филманак је био веома посећен, приказано је 3 дугометражна и 9 краткометражних филмова, тако смо отворили врата младим ауторима да прикажу своје филмове интернационалној пиублици", каже Душан Радовић.

Мирослав Маринковић је ангажован у пројекту Покретна фабрика идеја.

„Из Ниша сам, радим у Мерцедесу као конструктор и дизајнер. У нашој Српској академској мрежи задужен сам за области образовања, конкретно у пројекту Покретна фабрика идеја, а циљ је повећање свести млађе генерације и отварање нових путева у образовању и стварање љих као равноправне грађане Немачке. Пројекат је настао 2010. године", каже Маринковић.

О пројекту Менторинг говорио је Ђорђе Стојичевић.

„Циљ пројекта је да окупи младе људе и људе са искуством, како из образовања, тако и из стручних области, споји их и оствари размену искуства. Први датум који је важан је 31. јануар, када почиње дводневно обучавање ментора, а крајем фебруара се настављају састанци", каже Стојичевић.

„Ми ово радимо јер желимо да поделимо с другима нешто што смо остварили. Назив Никола Тесла је делимично због тога што имамо пуно инжењера и што он показује пут како треба радити и колико треба бити упоран у животу", закључује Душан Радовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво