Добре виле испуњавају жеље

У свечаној сали цркве Свети Сава у Паризу крајем децембра је одржана промоција новоосноване асоцијације "Добре виле - Les Bonnes Fées". Оснивачи асоцијације, породица Стојановић је присутнима представила циљеве за које се залажу, као и пројекте на којима ће радити у наредном периоду.

У свечаној сали цркве Свети Сава у Паризу 21. децембра одржана је промоција новоосноване асоцијације Добре виле - Les Bonnes Fées. То је била прилика да организатори и оснивачи асоцијације, породица Стојановић, присутнима представе идеје и пројекте на којима ће радити у наредном периоду, као и циљеве за које се залажу.

Промотивној вечери, на којој је било присутно око стотину заинтересованих, свој рад су представиле и организације Солидарност за Косово, Краљевина Србија и КУД Извор.

„Циљна група наше асоцијације су млади у Србији којима желимо да помогнемо да нешто ураде од свог живота, да ли на селу, у неком занату, у школи, на факултету... Онима који имају мотивацију и вољу за рад, јер је то најважније", каже за Програм за дијаспору РТС Далиборка Дали Стојановић, један од оснивача.

Породицу Стојановић чини друга и трећа генерација Срба у Француској. Отац Милован и мајка Маргита (Мара) су дошли у Париз 1968. године. Далиборка (Дали) је рођена у Паризу 1969. год, завршила је француску гиманазију и српску допунску школу. Њена кћерка Ивана је дипломирала урбанизам, а Јелена похађа други разред више техничке школе. Бака Мара и њене српске другарице су помагале у њиховом одрастању тако да оне причају француски и српски.

Сама асоцијација и пројекти које Стојановићи желе да реализују највише ће зависити од донација наших људи и њихових пријатеља широм света, а о три области рада симболично брину три Добре виле.

"Концепт рада ове асоцијације је заснован на Добрим вилама и то тако што је свака вила задужена за одређену грану делатности. Вила учитељица (кћерка Јелена) - задужена је за сектор образовања, Вила уметница (Ивана) - за уметност и Вила агрономка, односно ја - за помоћ младима у руралним подручјима Србије", каже за РТС Дали Стојановић.

Хуманост је одувек била важна породици Стојановић.

„Отац се поносио што је Србин и пренео нам је љубав према Србији. Али је исто тако гледао да будемо интегрисани и да поштујемо земљу која нас је примила и омогућила да имамо нормалан и пристојан живот. Верујем да то што сам добијала као дете од свих позитивних људи око мене ме данас тера да то и узвратим. Кад сам предложила мојима идеју о Добрим вилама, били су уз мене", каже Дали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се