Србија - земља трубача

На тридесет другом филмском фестивалу Three Rivers Film Festival у америчком граду Питсбургу приказан је документарни филм "Brasslands" (Земља трубача), о највећем светском сабору трубача у Гучи који сваке године угости око пола милиона љубитеља трубе.

Тридесет други филмски фестивал Three Rivers Film Festival одржава се од 8. до 23. новембра у Питсбургу, у САД-у. На програму је 80 филмова међу којима и документарни филм Brasslands (Земља трубача), а приказан је првог дана фестивала, јавља за Програм за дијаспору РТС Милош Растовић из Српског народног савеза из Питсбурга.

Филм говори о сабору трубача који се сваког августа, већ 50 година, одржава у Гучи. Ово мало место са 2200 становника у срцу Србије сваке године угости око пола милиона љубитеља овог дувачког инструмента.

Пројекциона сала Мелвуд била је испуњена до последњег места, па је већи део гледалаца био приморан да гледа филм у другој сали где се одржавала паралелна пројекција.

Публика је била понесена мелодијама и брзим ритмовима српских трубача, а филм је на бриљантан начин пренео животност и значај ове врсте музике за српски народ, истиче Растовић.

Десет редитеља из Њујорка истраживали су традиционалну српску музику током трајања међународног сабора трубача у Гучи, дух људи који живе и воле ову врсту музике и њихово виђење света.

Brasslands прати амерички оркестар трубача Golden Lips (Златне усне) из Бруклина у Њујорку који се први пут такмичи са српским трубачким оркестрима. Сви чланови овог оркестра су Aмериканци чија je љубав према балканској музици, пре свега српској, једина веза са Србијом. Они су свирали традиционалну балканску музику више од тридесет година у Америци пре него што су дошли на сабор у Гучу.

Филм открива како музички дух трубача може спојити људе различитог културног наслеђа и погледа на свет. Бави се и последицама грађанског рата 90-тих година прошлог века и  настојањима српског народа да пронађе свој идентитет у новим околностима.

Редитељи овог документарног филма описују две стила трубачке музике у Србији: западни или шумадијски и јужни или врањски који има ромског утицаја.

Назначајнији представник „шумадијских" трубача је Дејан Петровић који је четрвта генерација трубача у својој фамилији у Ужицу. Поред извођења српске традиционалне музике, Дејан је успешан и у извођењу ове музике у аранжманима џеза, блуза и рока.

Демиран Ћеримовић са оркестром Врањски бисери је један однајпознатијих представника „врањске" или јужне трубачке музике. Демиранов оркестар је пуно пута проглашаван за најбољи оркестар на саборима у Сурдулици и Гучи. Демиран изводи трубачку музику са великим страшћу у Србији и ван граница Србије.

Brasslands је имао премијеру на филмском фестивалу у Лос Анђелесу ове године. Произведен је у САД-у, Србији и Црној Гори и траје 86 минута, рекао је Милош Растовић за РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво