"Бела голубица" у рукама Жан Ешноза

Новосадска организација Тесла глобал форум, уручила је 4. октобра награду "Бела голубица" француском писцу Жан Ешнозу у његовој резиденцији у Паризу. Награду је уручио Александар Протић, директор научног форума Тесла фестивала, председник УНЕСКО клуба Универзитета Сорбона и оснивач међународног меморијалног пројекта Тесла.

У новосадској Матици српској, 14. Септембра 2013, Тесла глобал форум, организатор међународне манифестације Никола Тесла-тајна веза доделио је награде Бела голубица Роберту Курлу, Жан Ешнозу, Виталију Правдивцеву, Радославу Зеленовићу, Срђану Огњановићу и Игору Четојевићу. Француски писац Жан Ешноз је лауреат најпрестижнијих књижевних награда Гонкур и Медичи, а Николи Тесли је посветио роман Муње 2010. године, јавља за Програм за дијаспору РТС прес служба Тесла глобал форума из Новог Сада.

Нобеловац Курл и француски писац Жан Ешноз, изразили су своју захвалност за добијање ове награде, али пошто нису били у могућности да присуствују скупу, обратили су се на дирљив и инспиративан начин који је пренесен присутнима у Матици српској.

Истом приликом су додељене и награде Тesla Silver Coin, лауреатима - Роберту Летану (Французу антилског порекла који важи за сликара који је насликао најлепше Теслине портрете), Лини Шерат (Мароканки која је на најбољем светском технолошком факултету МИТ основала Унеско Тесла Иницијативу и за свој рад на промоцији Тесле добила признања највиших америчких и међународних инстанци), Александри Нинковић Ташић (оснивачу јединственог виртуалног Пупиновог музеја и сарадници САНУ), и Николи Лончару (оснивачу и председнику Tesla Science Foundation).

Тесла глобал форум је доделио две стипендије успешним средњошколцима: ученици Карловачке гимназије Дуњи Чуковић и ученику београдске Математичке гимназије Луки Вукелићу. Председник Матице српске, Драган Станић, подсетио је том приликом да се Никола Тесла два пута обратио за стипендију Матици српској, и оба пута је био одбијен.

Церемонију је тада отворио домаћин, професор Станић, у присуству амбасадора, страних дипломата, представника Српске академије наука и уметности и других страних и домаћих институција и гостију, у препуној свечаној сали Матице српске.

Директор научног форума Тесла фестивала, Александар Протић, познат по својим предавањима о Тесли у најелитнијим светским институцијама и универзитетима, је церемонију у Матици српској водио на четири језика. Протић је свечаности дао потпуно нови тон и тиме што је у Тесла форум и Матицу српску довео и проминентну генерацију која долази са Харварда, Оксфорда, Кембриџа, Сорбоне, Организације српских студената у иностранству (ОССИ) и др.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара