Нови амбасадор Србије у Русији

Председник Србије Томислав Николић именовао је историчара Славенка Терзића за новог амбасадора Србије у Русији. Са дужности је опозван амбасадор Србије у Аустрији Милован Божиновић који је на то место постављен крајем 2009.

Председник Србије Томислав Николић именовао је историчара Славенка Терзића за новог амбасадора Србије у Русији, објављено је у новом Службеном гласнику.

Славенко Терзић (1949.) је српски историчар и научни саветник Историјског института САНУ.

Основну школу завршио у месту рођења, Пандурици, а гимназију у Горажду и Пљевљима. Студије историје на Филозофском факултету у Београду завршио 1972. године. Радио као професор историје у Алибунару и Ковачици. У Историјском институту САНУ ради од 1974. године. Магистрирао је 1976. са темом Србија и Грчка од 1878. до 1897. године. Докторирао је 1990. са тезом Србија и Грчка у другој половини XИX века (1856 - 1903).

Од 1987. до 2002. био је директор Историјског института САНУ. Био је председник Српске књижевне задруге од 2001. до 2005. године. Члан је више одбора Српске академије наука и уметности, као и управног одбора Историјског института САНУ.

Сенатор је Републике Српске.

Бави се истраживањем историје српског народа у 19. веку, историје Балкана и великих сила. Објавио је 2012. књигу „Стара Србија (19. и 20. век)".

На месту амбасадора у Москви наследиће Јелицу Курјак која је на тој дужности била од 2008. а опозвана је 24. октобра ове године.

Указом председника Србије са дужности је опозван амбасадор Србије у Аустрији Милован Божиновић који је на то место постављен крајем 2009. Божиновић је професионални дипломата, а пре одласка у Беч био је помоћник министра спољних послова и амбасадор у Немачкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво