Славка Драшковић директорка Канцеларије

Три месеца након оснивања Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за директорку Канцеларије именована је др Славка Драшковић. У делокругу Kанцеларије су јачање веза расејања и организација дијаспоре с Републиком Србијом, побољшање услова за остваривање бирачког права...

Након постигнутог консензуса између коалиционих партнера Влада Србије је три месеца након оснивања Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за директорку Канцеларије именовала др Славку Драшковић.

Др Славка Драшковић је била председница Конгреса српског уједињења у Србији. Завршила је економски факултет, магистрирала је и докторирала на Филозофском факултету у Београду. Чланица је више међународних и домаћих организација у области бизниса и лидерства. Оснивач је концепта тренирања пословног вођства (Business&Executive Coaching) на Западном Балкану.

Из оснивачке Уредбе Канцеларије

Влада Србије je 2. августа основала Канцеларију за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Оснивачком Уредбом је одређен делокруг рада и начин уређења Канцеларије.

Канцеларија врши стручне послове за потребе Владе и надлежних министарстава, а односе се на праћење положаја држављана Републике Србије који живе изван Републике Србије, подршку процесу побољшања услова за остваривање бирачког права и помоћ у очувању и развоју духовне, националне и културне самобитности српског народа изван Републике Србије.

У делокругу канцеларије су и побољшање веза исељеника и њихових организација с Републиком Србијом, њихово информисање о политици Републике Србије, као и помоћ у процесу укључивања исељеника, лица српског порекла, лица пореклом из Србије и држављана Републике Србије који живе у иностранству, у политички, економски и културни живот Републике Србије и њихов повратак у Републику Србију.

Уредба Владе о оснивању Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, утврђује да канцеларијом руководи директор Канцеларије, кога поставља Влада на пет година, на предлог председника Владе.

Средства за почетак рада и обављање послова Канцеларије, укључујући и средства за извршавање обавеза Министарства вера и дијаспоре насталих до престанка рада тог министарства, а која су у вези са пословима које обавља Канцеларија, обезбеђују се из текуће буџетске резерве, наведено је у Уредби.

У међувремену је формиран и почео да функционише Одбор за дијаспору и Србе у региону у Народној скупштини Србије, чији је председник Александар Чотрић, посланик СПО-а.

О приоритетима Одбора за дијаспору прочитајете овде.

Иначе, Скупштина дијаспоре и Срба у региону је последњи пут заседала од 4. до 7. јула 2011. године, а још тада су истакнути проблеми у функционисању Скупштине дијаспоре.

Видовданско окупљање представника дијаспоре у Београду 2012. године није одржано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара