Награђен Славомир Гвозденовић

Славомиру Гвозденовићу, српском песнику из Темишвара, додељена је награда "Песничко успеније" на манифестацији "Соколица 2012". Шеснаеста међународна културна манифестација "Соколица 2012" отворена је 28. августа у Звечану, а траје до 2. септембра.

Српском песнику из Темишвара Славомиру Гвозденовићу додељена је награда "Песничко успеније" на манифестацији "Соколица 2012" у порти Цркве светог Ђорђа у Звечану.

Међународна културна манифестација "Соколица 2012", 16. по реду, отворена је 28. августа доделом награда.

Песничка повеља "Соколица 2012." припала је књижевном критичару Даници Андрејевић, професору књижевности на Приштинском универзитету измештеном у Косовску Митровицу.

Након што му је додељена награда Гвозденовић је рекао да му је, иако је добијао доста награда, ова која му је уручена на Косову и Метохији ипак прва.

Он је истакао да су Срби из Румуније везани за своју матицу, јер су им корени са овог простора одакле је Арсеније Трећи повео неколико стотина хиљада Срба, 1690. године.

Славомир Гвозденовић је рођен 1953. године Белобрешки, у Румунији. Дипломирао је српски језик и југословенске књижевности и докторирао 2000. године.

Објавио је тридесетак књига поезије, приредио десетак антологија српске књижевности, а својом поезијом заступљен је у више десетина српских, румунских и европских антологија, као и српским уџбеницима.

Преводи српску и румунску поезију, а његова дела су превођена на десетак језика. Вишеструко је награђиван. Живи и ради као професор савремене српске књижевности у Темишвару.

Дуго година је био на челу Савеза Срба у Румунији. Први је председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону.

Прве вечери манифестације, која ће бити затворена 2. септембра изложбом ликовних радова које настану на ликовној колонији, представили су се песници из Црне Горе, Републике Српске и Румуније.

Публици се такође представио и хор Нижин из Украјине а биће организавно књижевно вече завичајних песника.

Организатор овогодишње манифестације је КУД Звечан, а покровитељи су Канцеларија за Косово и Метохију, општина Звечан и комбинат Трепча.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво