Победнички ћилим долетео из Сибира

Ћилим са познатом шаром "Гугутке на диреци" је на Међународном фестивалу заната "Југра 2012", који је одржан у Сибиру, освојио прву награду. Обострано једнаке шаре су одушевиле руску публику којој је ћилим највећим био непознат.

Пиротски ћилим који је победио на Међународном фестивалу заната у Сибиру, изазвао је велико интересовање у Русији, а посетиоцима су посебно интересантне шаре које су исте са обе стране тог традиционалног пиротског производа.

"Русија и руско тржиште уопште нису познавали наш ћилим. Многи су га видели први пут и било им је невероватно да има потпуно два иста лица. Задивила их је танкоћа, густина и фигуре шара. Одушевљени су овим нашим народним производом који има високу занатску и уметничку вредност", рекла је агенцији Бета директорка Занатске задруге "Дамско срце" из Пирота Славица Ћирић.

Ћилим са познатом шаром "Гугутке на диреци" је на Међународном фестивалу заната "Југра 2012", који је одржан недавно у Сибиру, у конкуренцији народних, занатских и уметничких производа из 46 региона и земаља освојио прву награду.

"За тај, али и све остале примерке добили смо велике похвале", казала је Ћирић и истакла да је после више деценија пиротски ћилим добио велико признање на једном значајном међународном фестивалу.

Делегацију Србије су предводили виши кустос Етнографског музеја у Београду Ирена Гвозденовић, директорка Занатске задруге "Дамско срце" и академски сликар-графичар и иконописац Владимир Цветковић.

Цветковић је освојио прво место у "мастерс клас" радионици за сликање на дрвету и металу.
Међународни фестивал занатства одржава се сваке друге године у граду Ханти-Мансијск, у Сибиру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи