Петиција за конзулат у Емиратима

Срби који живе у Уједињеним Арапским Емиратима покренули су петицију којом траже отварање дипломатског представништва Србије у овој земљи. Петицију је могуће потписати онлајн на адреси ipetitions.com под називом „Отварање конзуларног представништва Србије у УАЕ".

„Подржавам идеју да се у Уједињеним Арапским Емиратима отвори конзуларно представништво Србије, чиме би се олакшао боравак српских држављана у овој земљи и региону", гласи текст петиције коју је покренула група Срба који живе и раде у УАЕ.

До сада је сакупљено око 500 потписа, а око фејсбук групе под називом Dubai Serbs до сада се окупило преко 1000 чланова.

Дејан Ивановић, инжењер који већ пар година живи у Уједињеним емиратима основао је групу Dubai Serbs са намером да помогне нашим људима који долазе у Емирате, а којима није позната законска регулатива и процедура, посебно она која се односи на оверу диплома и других докумената.

Ивановић каже да је и сам пре шест година пролазио кроз велике тешкоће код овере докумената. Србе у Емиратима заступа конзулат у Египту. Сваки документ, прво оверен у Србији, мора потом да се шаље у конзулат у Египат и тај процес траје веома дуго.

„Док чекате оверу дипломе, неке фирме могу и изгубити интерес и одустати од тога да вас запосле. Друго искуство које су неки од мојих пријатеља дозивели јесте отварање фирме у Емиратима и увоз наших производа из Србије у Емирате. Многи су и одустали кад чују шта је све потребно и колико траје овера, слање у Египат, па назад у Емирате, па опет у наш конзулат... Рађају се и деца, потребно је извадити и нови пасош, за неке је потребан и венчани лист да би могли живети заједно због исламског закона који влада, другачије није дозвољено", каже Дејан Ивановић за Програм за дијаспору.

"Да бисте продужили пасош, на пример, шаљете пасош курирском службом у Каиро, потом га из конзулата у Каиру шаљу у Београд, потом назад у Каиро, а онда вама у Дубаи. Шта мислите коликоје потребно времена", рекла је Ана Марија Раичковић, маркетинг менаџер из Дубаија.

Слободан Ерић, отац двоје деце и са боравиштем у Абу Дабију последњих 11 година каже да му је било потребно више од два месеца да прикупи информације за процедуру добијања пасоша за децу.

„Ако се нешто догоди, на пример да изгубите пасош, не можете ништа да учините. Једноставна чињеница је да се они налазе у Египту", каже Ерић.

„Дефинитивно нам је потребна амбасада", рекао је Небојша Рајчић, финансијски стручњак у Дубаију и додао да је удаљеност конзулата у Египту учинила да се Срби у Дубаију осећају изоловано, а да Конзулат због удаљености не може да има увид у оно што се дешава у Емиратима.

У Емиратима, Дубаију и Абу Дабију живи између око 5000 Срба, мада процене сежу и до 15000 људи који са нашег простора. Само 800 Срба ради за Емиратес авио компанију, а минимум 300 ради за Етихад авио компанију. У Емиратима се налази и велики број младих, високо образованих људи: инжењера, дизајнера, хотелијера, али и велики број радника осталих профила, посебно из домена услужних делатности и грађевинарства.

Инжењер Ивановић истиче да је на Конзуларним данима 20. и 21. априла које је организовао конзулат Србије из Египта саопштено да се у Емиратима налази већи број наших људи него у Египту и неким других арапским земљама које заступају.

Уједињени Арапски Емирати и Србија су 2007. године у Уједињеним нацијама постигли договор о успостављању пуних дипломатских односа, али тај договор није никада потписан зато што су УАЕ признале Косово 2008. године. Од тада до данас је значајно порастао број Срба који раде у УАЕ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво