Провера и упис у бирачки списак

Бирачи на предстојећим изборима ће гласати по месту боравишта, а не према месту пребивалишта, прецизирао је Милан Марковић, министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу. Грађанима Србије у дијаспори који намеравају да гласају саветује се да претходно провере да ли се налазе на бирачком списку.

Милан Марковић, министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу представљајући јединствени бирачки списак прецизирао је да ће бирачи на предстојећим изборима моћи да гласају по месту боравишта, а не према месту пребивалишта.

За предстојеће парламентарне, покрајинске и локалне изборе у Србији, који су заказани за 6. мај, грађани ће моћи на три начина да провере да ли су уписани у јединствени бирачки списак - слањем СМС поруке, провером у локалној самоуправи или општини или преко интернет сајта Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу.

Закон о бирачком списку предвидео је да се увид у бирачки списак може обавити на интернет страници Министарства уношењем јединственог матичног броја грађана.

Други начин је слање СМС поруке са јединственим матичним бројем грађана. Грађани информације да ли су уписани у бирачки списак и на којем бирачком месту могу да гласају могу да добију слањем поруке на број 2202 са садржајем: избори (размак) ваш јединствени матични број, нпр. избори 12345678910.

Слањем тог СМС-а, грађани уписани у јединствени бирачки списак, добијају повратни СМС са информацијом о називу и адреси бирачког места на којој су распоређени на основу њиховог пребивалишта. Такође, са једног броја мобилног телефона могуће је послати укупно четири СМС-а ради провере уписа у јединствени бирачки списак.

Грађани ће моћи да провере да ли су уписани у јединствен бирачки списак и одласком у седиште локалне самоуправе или у општину. Потребно је да понесу личну карту на увид, ради идентификације.

Грађанима неће бити омогућено да имају увид у цео бирачки списак.

Јединствени бирачки списак, као електронска база података, први пут од увођења вишестраначја у Србији користиће се на изборима 6. маја.

У дипломатским представништвима до полoвине априла грађани у дијаспори могу да се упишу у бирачки списак, или да провере да ли су већ у евиденцији бирача. Више информација о потребним документима или процедури потражите у дипломатским представништвима Србије у иностранству.

Од 51.200 уписаних грађана из дијаспоре свој глас је на прошлим изборима дало тек 18000. Нашa дијаспора слаб одзив правда компликованом процедуром, даљином, али и слабим интересовањем матице да их укључи у изборни процес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи