Мање заинтересованих за швајцарски пасош

Према подацима Савезног завода за миграцију све је мање заинтресованих странаца који живе у Швајцарској за пасош те државе. Мања заинтересованост за швајцарски пасош забележена је и код Срба који живе у тој земљи.

Савезни завод за миграцију саопштио је да је све мање заинтресованих странаца који живе у Швајарској за пасош те државе. Мања заинтересованост је примећена и код Срба који живе у Швајцарској. Швајцарски пасош је 2011. године добило 4.300 Срба, а у 2010. години 6.800.

Слична ситуација је и са Немцима који живе у Швајцарској, иако је 2007. и 2008. године била права навала за овај документ. У Миграционом заводу сматрају да је интресовање Немаца опало кад су стекли могућност да имају двојно држављанство. Данас црвени пасош Швајцарске жели 3.500 немачких грађана.

Грађани Европске уније према споразуму са Швајцарском имају скоро иста права као Швајцарци, што се тиче слободе путовања и стицање права на боравак у Швајцарској.

Велики талас усељавања људи из балканских земаља је био деведесетих година, а то је време које је довољно за стицање услова за држављанство. Од 2009. године Срби и Срби са Косова се воде на две посебне листе, тако да је било лако приметити да је мањи број Срба који су затражили швајцарско држављанство.

За представника Кантона Ст. Гален, Рајнхарта, бројке још нису високе пошто сматра да многи добију швајцарско држављанство иако нису довољно интегрисани и залаже се за то да се критеријуми за интеграцију странаца још више пооштре и да доследно морају да се примењују, наводе Вести.

Према студији Организације за развој ОЕЦД-а, услови за добијање швајцарског држављанства су тежи него у осталим земљама ОЕЦД-а.

Неки политичари сматрају да сви који су рођени и одрасли у Швјацарској треба да добију швјацарски пасош.

Једна од отежавајућих околности је што људи треба да станују у једној општини одређени број година како би испунили један од важних услова за држављанство. Седрик Вермут, члан Националног савета, представник Социјалдемократске партије критикује и то што многима име и презиме отежава добијање држављанства или га због тога уопште не добију, преносе Вести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара