Грађани Србије за активну дијаспору

Скоро шездесет одсто грађана Србије сматра да српска дијаспора треба да гласа на изборима, док је њих двадесет четири одсто против, показало је истраживање агенције "Медијум галуп". Истраживање је показало и да трећина грађана Србије не зна колико грађана живи и ради у иностранству, док седамдесет одсто не зна колико је дијаспора улагала у Србију у последњих десет година.

Према истраживању агенције "Медијум галуп" скоро шездесет одсто грађана Србије сматра да српска дијаспора треба да гласа на изборима, док је њих двадесет четири одсто против. Анкета је показала да се гласању дијаспоре на изборима најчешће противе Београђани (35 одсто) и Војвођани (28 одсто), а посебно грађани са најнижим примањима (52 одсто).

Истраживање које је спроведено од 27. до 31. јануара на узорку од 1.005 испитаника, показало је да скоро шетдесет одсто грађана сматра да би дијаспори требало омогућити учешће у политици Србије, док је против њих 23 одсто.

Такође, скоро 60 одсто грађана сматра да представницима дијаспоре треба дати одговорне државне функције на основу способности и стручности. Од тог процента, 35 одсто оцењује да треба да добију функције без обзира на страначку припадност, а 24 одсто само ако не припадају ни једној политичкој странци у Србији.

За 45 одсто грађана Србије углавном је важно да способни људи из дијапоре буду укључени у нову владу, а 22 одсто сматра да је то веома важно, сваки пети грађанин (20 одсто) није сигуран поводом тог питања.

Истраживање које је урађено за потребе Задужбине Студеница из Калифорније, показало је и да трећина грађана Србије не зна колико грађана живи и ради у иностранству, док њих 70 одсто не зна колико је дијаспора улагала у Србију у последњих десет година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво