Још увек без прецизних инструкција за дијаспору

Јавни позив за достављање захтева за реституцију биће објављен 6. фебруара, а захтеви ће моћи да се подносе од 1. марта 2012. рекао је Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију. Међутим, још увек није прецизирано како ће своје захтеве достављати држављани Србије који живе и раде у иностранству.

Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију, рекао је да се очекује око 150.000 захтева на шалтерима унапред одређених пословница Поште Србије. Додатна процена је да ће од 150.000 захтева близу 40.000 бити од наших људи који живе ван матице.

Захтеве за враћање имовине могу да поднесу сви бивши власници одузете имовине, односно њихови законски наследници, а наћи ће се и начин да се заступници појављују у поступку, рекао је за РТС Страхиња Секулић.

Београдски адвокат Предраг Савић верује да ће наши сународници у дијаспори захтеве за повраћај имовине моћи да доставе поштом, ДХЛ-ом или преко пуномоћника. Адвокат Савић такође сматра да ће оригинална документа представљати додатни проблем.

„Биле су то поратне године и тешко да су људи могли сачувати оригинале", рекао је Савић истакавши да је на специјализованом сајту о денационализацији најтраженији линк који води на образац којим се заинтересовани обраћају Архиву Србије са молбом да му се изда фотокопија документа на основу којег је дошло до одузимања имовине.

Пракса којој ће прибећи Агенција за реституцију ће показати да ли ће, на пример, печат институције на издатој фотокопији Акта о одузимању имовине бити довољан да се приложени документ третира као оверени. Наиме, према важећим прописима документ се може оверити у суду, у општини и конзулату. Све ове дилеме, требале би да буду решене у Правилнику о раду који ће ускоро усвојити Агенција за реституцију.

Миле Антић из Мреже за реституцију је рекао да још увек нису прецизирани детаљи ни за грађане у матици, а камоли за оне у расејању. Антић верује да ће се врло брзо знати сви детаљи, као и адреса на коју ће се слати захтеви из дијаспоре, а то сигурно неће бити поштански шалтери.

Захтеви за враћање имовине моћи ће да се подносе од 1. марта 2012. до 1. марта 2014. године, а квалитет доношења одлуке зависиће од квалитета документације, рекао је Страхиња Секулић и додао да је доказивање имовине, односно власништво тешко доказивати и у регуларним поступцима. Он је изразио очекивање да ће прва решења о обештећењу почети да се доносе половином године. Уколико се они који подносе захтев не слажу да процењеном вредношћу имају право на жалбу, навео је Секулић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара