Завршен "Месец српске културе у Риму"

Манифестација "Месец спрске културе у Риму" је завршена. Током протеклих месец дана бројна италијанска публика имала је прилику да се упозна са културним наслеђем, историјом, уметношћу, музиком и књижевношћу Србије.

У престоници Италије је, уз звуке химне Светом Сави и тактове изворне српске музике, затворена манифестација "Месец спрске културе у Риму".

До последњег места испуњен Музеј римске цивилизације - у коме је током протеклих месец дана бројна италијанска публика имала прилику да се упозна са културним наслеђем, историјом, уметношћу, музиком и књижевношћу Србије - послужио је као позорница за прославу дана првог спрског просветитеља.

Затварајући ову значајну и, пре свега, веома успешну манифестацију Драган Шутановац, министар одбране Србије, рекао је да је она најбољи показатељ добрих односа Србије и Италије.

"Иако наше две земље немају заједничку границу сматрамо Италију суседном земљом са којом делимо систем вредности и која нам даје несебичну подршку на европском путу што је нама изузетно важно", напоменуо је Шутановац.

Министар је додао да су, уз спортисте који и данас управо освајају медеље широм света, наши уметници најбољи амбасадори Србије и најбољи репрезенти онога што Србија у 21. веку "јесте и што жели да буде".

Организаторка и идејни творац манифестације, Ана Хрустановић, амбасадорка Србије у Риму оценила је да је циљ овог културног догадјаја испуњен, јер је за последњих месец дана Музеј римске цивилизације посетила бројна публика, пре свега из опште италијанске јавности, али и дипломатског кора, света политике и уметности...

"Наш циљ је заиста испуњен - великој и широкој јавности приказали смо шта значи српска култура и како је Србија изгледала кроз векове - од Винче, преко седамнаест римских императора рођених на спрској територији, српских фресака и манастира до модерне српске културе", рекла је Хрустановић.

Да је "Месец српске културе" привукао велику пажњу италијанске публике потврдила је и Лукреција Унгаро, директорка Музеја римске цивилизације, која је оценила да толика посећеност даје подстрек да се сарадња са Амбасадом Србије и у будућности настави.

"Ова манифестација је потврдила велику билскост Италије и Србије и наших цивилизација", навела је Унгаро. Слично мисли и Тетјана Кузик, градски скупштински саветник за Европу, која је један од покровитаља манифестације.

Према њеним речима, затварањем Месеца српске културе сарадња са Амабасадом и српском културном заједницом у Риму тек почиње.

"Ово је само почетак пута којим ћемо ићи и у будућности", рекла је Кузик.

На крају вечери, амбасадорки Србије је уручена захвалница Града Рима за представљање културе Србије у главном граду Италије.

Концерт изворне музике, којим је симболично затворена манифестација , али и обележен дан Светог Саве, извела је група ВЕД из Врања, а химну просветитељу сопран Драгана Молес у пратњи хармоникаша Бобана Стефановића.

У протеклих месец дана у Риму је организовано седам изложби, пет са делима савремених српских уметника који живе и раде у Риму, и још две које су представиле српску историју и културно наслеђе, а под називом "Ћирилица" и "Српска култура - пут кроз векове".

Пред италијанском публиком нашле су се, између осталог, копија фреске Белог анђела, затим копија "Мирослављевог јеванеља", слика "Косовка девојка", реплике артефаката из Виминацијума, Сирмијума, Лепенског вира и Винче, српска народња ношња, везови...

У срцу Рима слушала се и српска изворна музика, одржани су концерти гитаристе Тибора Тепића и ансамбла ТАЈЈ из Новог Сада. Одржан је јавни час српског језика и промовисана књига "Игра анђела" Љиљане Хабјановић - Ђуровић.

Месец српске културе у Риму део је пројекта "Уметност и култура источне Европе у Риму", који је организовао Секратаријат за културу и историјски центар Надлештва за културна добра Рима и Тетјана Кузик, градски скупштински саветник за Европу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи