Финансирање организација миграната

Организације миграната у Немачкој могу да потражују средства од задужбине "Акција људи" (Aktion Mensch) за пројекте у домену рада са децом и омладином, саопштава Центални савет Срба у Немачкој (ЗСД). ЗСД ће учествовати и у пројекту "Интеграција кроз спорт".

На тродневном семинаруу Бад Хонефу који је организовала Федерација мигрантских кровних организација (BAGIV) између осталог је саопштено да организације миграната (MSO) могу да затраже средства за своје пројекте у домену рада с децом и омладином код задужбине „Акција људи" (Aktion Mensch).

Организације миграната за мале пројекте годишње могу да затраже до 4000 евра подршке и то на врло једноставан начин, преко електронског формулара. За пројекте у трајању од три године, озбиљнијег карактера, мигрантске организације могу да затраже укупна средства до 250.000 евра.

Задужбина „Акција људи" је највећа добротворна организација у Немачкој која је од оснивања 1964. године до данас, за друштвене пројекте потрошила три милијарде евра. Финансирање ове задужбине се врши путем истоимене лутрије у којој годишње учествује око 4,6 милиона људи.

Међу учесницима и семинара била су и два члана Централног савета Срба у Немачкој (ZSD).
„Овим последњим семинаром завршио се једногодишњи циклус семинара за мултипликаторе, а у којем је ЗСД од почетка активно учествао. С наше стране обухваћено је укупно 42 мултипликатора из скоро целе Немачке", изјавио је Милан Чобанов, потпредседник ЗСД-а.

Организације Срба у Немачкој, поред финансирања својих активности кроз пројекте, могу да се специјализују и за посебне области у оквиру Закона о социјалном обезбеђењу (SGB). Чланови ЗСД-а у клубовима и удружењима стоје на располагању да објасне разне моделе финансирања, каже се у саопштењу ЗСД-а.

Интеграција кроз спорт

У наредној години ЗСД ће учествовати у пројекту „Интеграција кроз спорт". Циљ пројекта је обука спортских руководиоца и тренера у организацијама досељеника. Пројекат траје до 2013. године, а финансира га Савезна служба за миграције и избеглице (BAMF) и Савезна влада Немачке. Активности се фокусирају на Савезну покрајину Хесен.

"ЗСД позива српске фудбалске, кошаркашке, шаховске и куглашке клубове, који желе да учествују у овом пројекту, да му се јаве. Жеља нам је да популаризујемо и тенис међу нашом омладином, који је у Немачкој изузетно скуп спорт. А, пошто се и плес рачуна у спорт, рачунамо да у овом пројекту учествују и кореографи наших фолклорних група", рекао је Бранко Тешић, члан савезног председништа и координатор ЗСД-а за покрајину NRW.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво