Нема услова за повратак стручњака

Домаћа привреда нема капацитета да прихвати повратнике - стручњаке, а ни стране компаније немају интерес да улажу у научно-истраживачки рад у Србији, рекао је Жарко Обрадовић, министар просвете на конференцији "Повратак висококвалификованих стручњака на Западни Балкан".

Држава мора под хитно да се позабави проблемом повратка висококвалификованих стручњака, а један од начина је да се при влади Србије оформи институција која ће се бавити њиховим повратком у земљу, оценили су данас учесници регионалне конференције "Повратак висококвалификованих стручњака на Западни Балкан".

Жарко Обрадовић, министар просвете је обраћајући се учесницима конференције рекао је да цела држава треба да ради повратку стручњака и нагласио да из буџета треба више да се издваја за образовање и научно-истраживачке радове.

Обрадовић је додао да домаћа привреда још нема довољно капацитета да прихвати високостручне кадрове, њихова знања и искуства.

"Такође, стране компаније које улажу у нашу привреду немају, или не бар у довољној мери, интерес да развијају домаћи научно-истраживачки рад и потенцијал", рекао је Обрадовић.

Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност предложила је да се при влади Србије оформи институција која ће се искључиво бавити повратком висококвалификованих стручњака и истакла да такве институције постоје у окружењу наводећи као пример Албанију и Македонију.

Учесницима конференције се обратио и светски признати генетичар Миодраг Стојковић који је у Лесковцу отворио болницу за лечење стерилитета.

Стојковић је поручио да се није покајао што се вратио у Србију, али је истовремено упутио критике на рачун бројних стручњака у Србији који су запослени на факултетима, а у последњим деценијама нису издали ниједан научни рад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи