Српска гибаница, француска гозба

У Амбасади Француске Републике у Вашингтону је крајем прошле седмице одржана завршна церемонија традиционалног "Фестивала франкофоне културе" под називом "Велика гозба". Међу тридесетак земаља, свој допринос овој свечаности дала је и Србија.

Пут од Америке до Блиског истока, на крилима диверзитета и наслеђа француског језика и франкофоних заједница, кроз разне културне догађаје, музику, плес, књижевне вечери, предавања, кулинарство и забаву - то би био најкраћи могући опис Франкофоније у Дистрикту Колумбија од 2001. године, у чијем обележавању уз Амбасаду Француске учествују партнерска дипломатска представништва и Институт Смитсонијан.

У оквиру овогодишњег Фестивала, који је трајао од 1. до 18. марта, организована је пројекција филма Бићемо прваци света, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије, а посетиоци штанда наше земље у француској амбасади су могли да уживају у аутентичном српском ићу и пићу. Било је ту проје, гибанице, али и вина и ракије, нарочито крушковаче.

Промоцију разнородних капацитета матице уприличиле су и лепе девојке, предвођене Биљаном Реган, власницом највеће колекције балканских фолклорних предмета на америчком тлу. Конац Фестивала франкофоне културе 18. марта сигурно не би био исти без "барби" лутака одевених у мачванско, косовско или пиротско рухо, старих дуката, лицидарских посластица и праве мале оазе народних рукотворина, какве се могу видети само у породичним ризницама наших бака. Посебан је ужитак рођен у осећању сагласја српске ношње и француског акцента.

Домаћица штанда, вредна Шапчанка Биљана, проносила је понос свог народа и током прославе Дана државности и Дана Војске Србије у Конгресној библиотеци САД првог дана марта. Обе манифестације увеличао је, дирнут очуваном традицијом отаџбине тако далеко од куће, и Његова екселенција амбасадор Републике Србије у Вашингтону Ђерђ Матковић.

број коментара 0 пошаљи коментар