Чувари боја божура

Чланови групе Биљане Реган наступиће 21. јуна у граду Харперс Фери у Западној Вирџинији, у оквиру обележавања Видовдана.

Власница богате колекције балканских народних костима Биљана Реган са својим сарадницима поносно најављује наступ Colors of the Peony (Боје божура), јединствену демонстрацију очувања српске националне културе, али и свесловенског фолклора на америчком континенту.

"Много је симболике у вези Видовдана. Стари Словени су веровали у исцелитељску моћ Светог Вида који је лечио очне болести и слепима враћао вид, као и да ће се младе девојке удати за првог момка којег виде на његов (Видов) дан. У српском народу се на Видовдан некада није ни певало, ни славило, већ се одавала пошта палим борцима Косовске битке. На местима њихове погибије на Газиместану никли су управо црвени божури. Због тога верујем да овај празник на посебан начин описује карактер наше нације", каже Биљана.

Током манифестације Боје божура, која ће бити одржана 21. јуна у граду Харперс Фери у савезној држави Западна Вирџинија, чланови групе Биљане Реган биће одевени у ношње с краја 19. и почетка 20. века, инспирисани богатим опусом певачице и музиколога Биље Крстић, изворним мелодијама са Косова, из јужне Србије и околних земаља.

"Не заборављамо, већ прослављамо и чувамо боје божура. Нашим перформансом желимо да одамо почаст сећању на изузетну храброст српског народа у борби за слободу", открива организаторка Биљана Реган.

број коментара 0 Пошаљи коментар