"Окупљање" Биљане Реган

Неуморни чланови групе Биљане Реган, рођене Шапчанке са америчком адресом и власнице завидне колекције фолклорних костима балканских народа, месец цветања природе, мај, започели су радно, баш као што су прошли завршили у ношњама и са васкршњим јајима под цветовима трешања на платоу језера Tidal Basin у престоници САД.

Перформансом једноставног назива Окупљање (A Gathering), вашингтонски Срби употпунили су трећег дана маја простор око фонтане на познатом тргу и у истоименом парку Dupont Circle у северозападном делу округа Колумбија. Dupont Circle је симбол старог Вашингтона, простире се на око 69 хектара и припада архитектонском стилу касног 19. века, када је и грађен од стране америчке војске. Садашњим именом назвао га је Конгрес САД 1882, у славу контраадмирала Грађанског рата Семјуела Френсиса Дипонта.

Спарујући традиционално са урбаним и свакодневним, рецимо џинс или модерну обућу са српским јелеком и опанком, Биљана Реган је желела да покаже да труд и преданост за очување културног богатства не треба да бирају ни време, ни место.

"Моја замисао Окупљања се огледала у премошћавању јаза између епоха, култура и традиција, америчке и српске, наглашавајући вредност нематеријалног и истичући продукте велике енергије коју сви улажемо да бисмо сачували аутентична сведочанства нашег националног идентитета", каже Биљана.

Вашингтон, Сједињене Америчке Државе, 2015. година, модерна одећа, али и антерија, кошуља, тканица, а и по неко колце око фонтане, мада без музике, само у виду ђердана манекена сопственог етноса - то је визија Биљане Реган, несвакидашња, а стварна.

"Идеја овог перформанса на отвореном се састојала из тога да се оригинални костими ставе у контекст урбаног, формалног, модерног америчког живота, какав воде и Срби у САД, у амбијент измештен из сала за игру и ослобођен музичке пратње, како би фокус био само на одећи и на ономе што она симболише. Интересовање за овакве акције је велико, у шта сам се уверила и током претходних изложби и ревија које сам организовала, посебно на основу утисака млађих људи, којима желим да пренесем љубав и поштовање према традицији народа којег су део. Сви заинтересовани су добродошли да нам се прикључе и током наредних сличних наступа којих ће свакако бити", објашњава и најављује наставак свог ангажмана америчка, а наша, Биљана Реган.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 11. мај 2015, 21:21)
Гордана [нерегистровани]

Униформа Ансамбла Србијана

Драга Биљо , идеја коју ти спроводиш у дело је предивна . СРБИЈНА је наш певачки ансамбл , који је основан од Срба- рођених Американаца, још далеке 1996,са циљем да одржи наш идентитет на овим просторима , негујући музику из наше постојбине. Певајући нашу Духовну музику , старе изворне песме , старо - градске песме , наше класике Мокрањца , Максимовића итд.упзнајемо своје слушаоце са музичком Баштином наших крајева .


На жалост, током свих ових година , ми нисмо имали своју униформу која би такође ( наравно стилизована ) ,показала лепоту и машту , наших народних умотворина . Пишем ти Биљо , јер мислим да би ти , својим великим знањем , осећањем за стил и лепоту могла да сугеришеш , како би требала да изгледа та наша никад - осмишљена униформа.