Српски Васкрс под трешњама у Вашингтону

Сваког пролећа, крајем марта и почетком априла, у престоници Сједињених Америчких Држава, Вашингтону, одржава се "Фестивал трешњиног цвета", тзв. Cherry Blossom Festival. Ова лепа традиција започета је 1935. године, а прве саднице трешања уселиле су се у парк између седишта америчке извршне и законодавне власти, Беле куће и Капитол хила, још 1912, као поклон тадашњег градоначелника Токија са циљем установљења симбола америчко-јапанског пријатељства.

Фестивал траје две седмице и привлачи туристе из свих крајева света, као и бројне уметнике које бело-ружичасти цветови, са неколико хиљада стабала уз реку Потомак и вештачко језеро Tidal Basin, посебно инспиришу. Иначе, у јапанској култури цветови трешње важе за синоним лепоте, буђења и пролазности, речју пролећа. Њему се у Токију наздравља сакеом, а у Вашингтону песмом и парадом. Међутим, ове године су се, захваљујући Шапчанки Биљани Реган, под латицима трешања нашла и шарена јаја у оквиру прославе православног Васкрса, а добовали су и покрети разиграних чланова њене групе одевених у шумадијску народну ношњу.

"Било је дивно, као и време које нам је ишло у прилог. Доста знатижељних погледа туриста који нису могли да сакрију своје одушевљење, па су нас фотографисали на сваком кораку", резимира Биљана Реган, након што су се утисци слегли.

Своје играчко умеће, Биљана је стекла у Културно-уметничком друштву Абрашевић у родном граду, са којим је обишла скоро целу Европу упознајући тако сво обиље српског фолклора и градећи љубав према свему ономе што га чини. Заслуге иду и мами Светлани, због које је од малена била окружена рукотворинама и помоћу њих упозната са богатом нематеријалном баштином наших крајева. Стечено знање донела је и на амерички континент, вођена жељом да га пренесе на нове нараштаје и дâ допринос очувању српских културних вредности.

"Када поклоните своју младост нечему, онда знате колико то волите", искрена је Биљана.

Тако се родила идеја о сакупљању аутентичних фолклорних костима, накита и разних старина. Биљана тренутно има око двадесет ношњи из XIX и XX века из свих крајева бивше Југославије, на шта је, како каже, врло поносна. У томе јој помажу њени најближи, супруг Џон и пријатељи. Од 2012. године до данас, ресурсима своје колекције је приредила неколико изложби у Вашингтону и организовала две запажене и изузетно прихваћене модне ревије. Један од људи са којим Биљана радо сарађује је Ненад Јовановић, пореклом Нишлија, завидног знања наше традиције и музике, за ког наша саговорница додаје да је прави драгуљ, те га због тога веома цени и поштује.

Љубављу према коренима, Биљана је снажно мотивисана, верује и има визију. Њена идеја о спајању Фестивала трешњиног цвета са нашим Васкрсом на платоу Tidal Basin у Вашингтону допринела је стварању врсног миљеа културних добара из наизглед неспојивих крајева света, најпре Америке, Јапана и Србије, градећи тако панораму светске традиције.

"Моја срећа се огледа у томе што радим оно што волим - чувам наше фолклорно благо. Американци су заинтересовани и воле да виде такве ствари. Прослава православног Васкрса се и ове године традиционално одржала у нашој цркви, а ја сам тај дан обележила и на посебан начин. Чланови моје групе и ја смо били одевени у ношње из Шумадије и са собом смо носили корпе са шареним јајима, симболима пријатељства, љубави и добрих жеља", описује нам реализацију своје замисли Биљана Реган, између осталог сарадница Конгресне библиотеке у Вашингтону, о чијој богатој колекцији и несебичном раду све информације можете пронаћи на www.biljanaregan.com.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 02. мај 2015, 21:00) - Чика Бели [нерегистровани]

Ћирилица

Драга Биљана свака част. Ти си душа ћирилице. Права Српкиња.

(четвртак, 16. апр 2015, 09:28) - anonymous Nevenini roditelji [нерегистровани]

Sve cestitke

Bravo Biljana!
Sve cestitke i divljenje tebi za promociju nase tradicije, kulture, istorije u tom velikom svetu i u pravom trenutku. Divni ste svi! Posebno smo srecni i ponosni sto u tome ucestvuje i nasa Nevena. Hvala ti!
Zelimo vam srecu i samo uspehe u svim narednim pojavljivanjima.

(среда, 15. апр 2015, 23:55) - erihinadapelikan [нерегистровани]

Svaka cast Biljani!

U ovo (za sada) dosta sumorno doba u Srbiji ovo je pravo osvezenje. Dolazi u pravi cas, na dan Uskrsa i spaja dva zaista lepa dogadjanja- Vaskrs i Festival tresnjinog cveta.
Zelimo jos puno lepih ideja od Biljane Regan.

(среда, 15. апр 2015, 23:11) - Jankovic Bratislav [нерегистровани]

pohvale

Bravo Biljana , ponosni smo na tebe i tvoje zalaganje da nas prestavis celom svetu u punom sjaju .

(среда, 15. апр 2015, 16:18) - BILJANA [нерегистровани]

Dragoj drugarici

Draga Biljo tvoje drugarice i svi Sapcani su ponosni na tebe.