Промоција српске културе у САД-у

Београдска филхармонија је започела своју прву прекоокеанску турнеју синоћним концертом у Чикагу. Турнеја Београдске филхармоније има историјски значај и представља најснажнију промоцију Србије и српске културе.

Први концерт Београдске филхармоније на америчкој турнеји одржан у сали чувеног Симфонијског оркестра у Чикагу одушевио је публику. Све је почело звуцима Словенског марша Чајковског, а настављено специјалним наступом Жељка Лучића и Сибилијусовом симфонијом број 2.

„Мени се чини да овде постоји нешто мало више од самог концерта. То је сама чињеница да после 90 година свог постојања Београдска филхармонија започиње један потпуно нови пут. Препустио сам се тој радости и том узбуђењу, јер је увек тај први корак који направите јако битан", рекао је Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније.

На три од четири концерта на турнеји присуствује и амерички амбасадор у Србији, Мајкл Кирби.

„Оркестар је посебно добро одсвирао Сибелијуса и да се показао понос музичара и понос музиком, тако да је то био добро одсвиран концерт", рекао је Мајкл Кирби.

„Моји утисци су фантастични, први пут сам у овом граду и имала сам част да свирам на тој бини. Читав амбијент и публика су ме заиста одушевили", рекла је Катарина Чавић, виолинисткиња.

„Били смо поносни што смо вечерас били у дворани симфонијског центра у Чикагу", рекао је Дејан Радуловић, конзул Жеран.

„Мислим да је то велики тренутак за културу Србије, и надамо се да ће бити више гостовања у Чикагу", Мирко Пинтар.

„Мислим да је ово сјајна промоција у најпозитивнијем смислу за српски народ, Србију и све српске земље", рекао је протонамесник Дарко Спасојевић, старешина  Саборног храма.

Главни диригент Мухаи Танг каже да је веома срећан и да је оркестар свирао веома добро, да су уложили сву своју љубав и енергију.

После Чикага, Београдска филхармонија са својих 98 чланова путује у Кливленд, Вашингтон и Њујорк, где наступају у Карнеги холу.

број коментара 0 Пошаљи коментар