Дечји фонд "Свети Сава" у Шведској

Дечји фонд "Свети Сава" у Скандинавији је непрофитабилна организација чији циљ је да помогне деци без родитеља, болесној или на било који начин угроженој деци и њиховим родитељима. Средства фонда су намењена малишанима који живе на територији бивше Југославије.

Дечји фонд Свети Сава је непрофитабилног је карактера, средства Фонда су ослобођена пореза, а трошкови рада фонда су сведени на минимум, сазнајемо од Милене Мараковић, председнице Фонда са седиштем у Шведској.

„Улажемо своје време и често властита средства само да Фондација добије што више донатора и активиста те да будемо у могућности да више помогнемо болесној, сиромашној или на неки други начин угроженој деци (насиље, дрога, алкохолизам у породици и сл.). Поред уплата на жиро-рачун Фонда, у сврху прикупљања новца, организујемо културне вечери, забаве, продају половних ствари итд. У неколико наших цркава постоје касице са нашим именом па посетиоци могу даривати новац за Дечји фонд Свети Сава", каже Милена Мараковић.

Милена Мараковић каже да су средства намењена пре свега српским породицама и српској деци на простору бивше Југославије, али не и искључиво, јер се руководе хришћанским принципима.

Донације су скромне у односу на велики број угрожених категорија деце, па им је свака врста помоћи веома потребна, а расподела се врши већинским гласањем Управног одбора фонда.

„Најрадије се обраћамо социјалној служби и са њима посећујемо децу и њихове породице, где на лицу места и на основу слике коју нам социјални радници пруже, одлучимо о начину и обиму помоћи. Најчешће то зависи и од тога са колико средстава располажемо у датом моменту. Наши представници су недавно посетили Добој и уручили помоћ за 9 породица, укупно 26-оро деце, а друга два представника су 7. јула посетила Србију у намери да помогну колико могу", каже Мараковићева.

Све информације о раду Фондације и начину на који се могу донирати средства налазе се на сајту savasbarnfond.com.

број коментара 0 Пошаљи коментар