Адекватна ТВ опрема за сигуран пријем

Гостујући у емисији Радио Београда “Таласање”, Татјана Ћитић, одговорни уредник редакције специјализованих програма изјавила је да je процес дигитализације завршен 7. јуна, али да и поред тога заједно са колегама са Радио Београда Радио-телевизија Србије наставља да информише грађане који нису спремно дочекали дигитализацију.

„Процес дигитализације је завршен 7. јуна и ми смо се определили да заједно са колегама са Радио Београда наставимо информисање гледалаца о овом процесу, заправо о ономе шта им је потребно уколико нису спремно дочекали дигитализацију", рекла је Татјана Ћитић.

Она је додала да је кампања која је трајала од 1. септембра до 7. јуна била довољно дуга и довољно интензивна, посебно за слушаоце радијских програма тако да је свако ко је обратио пажњу на ову тему могао да чује шта му је потребно.

„Ми смо обавили два истраживања, једно у новембру, једно у априлу месецу управо да бисмо имали неки пресек да видимо колико су гледаоци телевизијског програма РТС-а информисани о овој теми", каже Татјана Ћитић и додаје да је драстична разлика од новембра до априла месеца, односно око 94 одсто гледалаца је у априли месецу имало комплетну информацију и знало је шта их чека.

Татјана Ћитић је рекла да има и оних који су се у међувремену определили за пријем бесплатног дигиталног сигнала, а који хоће да откажу услуге код својих кабл и IPTV оператора јер сматрају да је за кућни буџет много боље да добију бесплатан земаљски сигнал и да само посредством спољне или собне антене приме један пакет програма.

„Када су схватили да је реч о бесплатном пакету програма гледаоцима су биле потребне информације и почели су да нас зову, заправо звали су нас и раније, али у последње време наш телефон 655-16-80 је усијан", рекла је Татјана Ћитић.

Она је нагласила да су током кампање путем програма за дијаспору обавештавани управо они који овде имају викендице или имају рођаке и који су вољни да помогну да купе декодер у иностранству. Они су информисани и упозоравани да воде рачуна да не може сваки сет-топ-бокс да се користи у Србији, тако да није било негативних реакција.

„Оно што је на тржишту у Србији то је примењиво и има ознаку дигитал ТВ. Такви СТБ уређаји су и даље на рафовима. Цене су од 3.000 до 3.900 динара. Ко има проблема са пријемом сигнала на првом месту треба да проверима да ли је добро окренута антена", каже Татјана Ћитић.

„РТС дигитал који је био стратешки назив за целодневни специјализовани програм културе и уметности је по преласку на дигиталнио емитовање програма морао да промени свој назив јер није више једини дигитални. Уместо РТС дигитал сада је то РТС 3.", рекла је Татјана Ћитић.

Она је додала да гледаоци сада имају могућност да поред програма РТС1 и РТС2 у пакету прате и програм РТС3. Овај програм је до средине јуна био искључиво дигитално емитован у пакетима кабловских и IPTV оператора. Раније је био и у Иницијалној мрежи, али никада аналогно није емитован у Србији.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. јул 2015, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

Gluposti

Bilo gde da kupite DVB T2 risiver ili prijemnik moze te ga i u Srbiji koristiti.Ja sam hteo jos pre dve godine da uzmem DVB T2 prijemnik,ali su me odvratili jer su mi rekli da to nista ne valja,nisam im verovao,dok nisu uveli.Jedina kortisna stvar je sto preko uredjaja mogu lepo da gledam filmove na USB uredjaju,za drugo nije.

(понедељак, 13. јул 2015, 09:04) - Dragan [нерегистровани]

EPG, kada ce?

I mene zanima EPG, a i zvuk 5.1. Dok to ne bude nemojte ni pominjati da ste obezbedili digitalno emitovanje, jer trenutno niste ni blizu onoga sto se u svetu podrazumeva pod tim pojmom.

(четвртак, 09. јул 2015, 21:55) - Kosta [нерегистровани]

EPG vodic nema za sada

Mene zanima kada ce krenuti u rad EPG na DVB - T2 risiverima u Srbiji ? Vidim da jedino na Pink tv kanalu ima, na svim ostalim kanalima za sada nema EPG - elektronski programski vodic, koji ste naveli od samog pocetka digitalizacije da ce biti sve u fulu!!!