Читај ми!

Вршац: Од 30. марта само дигитални сигнал

Вршац је први град у којем ће, 30. марта, на предајнику бити угашен аналогни ТВ сигнал и почеће емитовање дигиталног телевизијског сигнала. За оне који телевизијске програме прате преко кабла или сателита нема промена, али ће они који ТВ сигнал примају путем собних или кровних антена морати да се припреме.

Ниједна етапа у досадашњем развоју радија и телевизије, као што су прелазак са моно на стерео звук или са црно-беле на телевизију у боји није направила револуцију као дигитална телевизија. Као и свака технолошка револуција, и ова доноси многе предности.

"Дигитални сигнал је једноставно јачи, робуснији, отпорнији на разне врсте сметњи и има једну какарктеристику да просто не може бити слаб, па да онда имамо оне ефекте на које смо навикли, шуштање итд, он је таквог карактера да или га има или га нема па онда- слика је или добра или је нема", рекао је Драган Мојовић заменик директора ЈП "Емисиона техника и везе"

Они који телевизијске програме прете преко сателита или кабла не треба да брину јер промена за њих неће бити. Они који телевизију гледају преко собних антена неће нужно морати да мењају ТВ пријемнике, али ће морати да купе такозване сет-топ-боксове.

"Људима који купе сет-топ-боксове не треба никакв посебан мајстор, прикључење је крајње једноставно, значи ко је икада прикључио сателитски пријемник или најобичнији видео рикордер, знаће о чему се ради", рекао је Зоран Ромић, главни инжењер у Терминалу веза.

Сет-топ-бокс може да се прикључи на све ТВ прјемнике, чак и црно-беле. Цене ових уређаја у Вршцу крећу се од 3.000 до 4.000 динара. Уколико овакве уређаја не набаве на време од 30. марта када се буде угасио аналогни сигнал на ТВ пријемницима неће имати слику уопште.

"Јако се распитују и доста се купује, буквално 10 тјунера сваког дана продамо. То сигурно, можда чак више", каже Емануел Перин продавац.

За најугроженије Вршчане обезбеђени су бесплатни уређаји уз помоћ којих ће моћи да гледају телевизију после 30. марта. Потребно је да се, уз лична документа, јаве Центру за социјални рад или Фонду ПИО.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво