Дигитализација - предуслов за нове сервисе

Процес гашења аналогног ТВ сигнала у Србији биће завршен до 17. јуна. Тада се уз бољу слику и звук отварају и нове могућности за гледаоце у Србији, јер ће после тога постојати техничке могућности и за услуге хибридне телевизије (HbbTV).

Филм или вест о којој бисте одмах написали нешто на друштвеним мрежама, спортска статистика у време трајања утакмице, или одложено гледање ТВ програма, само су неке од могућности хибридне телевизије. У Словенији гледаоци који ТВ сигнал примају уз помоћ собне или кровне антене, већ користе такве услуге, а са заврштетком процеса дигитализације, техничких могућности биће и у Србији.

"У основи дигитална телевизија омогућава интеракцију, гледатељи уз помоћ даљинског укључују додатни садржај, нове информације, могу чак играти и игрице", каже је Боштјан Сукич из компанија за развој HbbTV платформе "Castoola team".

Иако ће техничких услова бити, будућност додатних ТВ садржаја зависи од емитера. Њихов интерес су нове могућности за рекламирање, али и прецизна евиденција броја гледалаца у свакој секунди програма, укључујући и информацију о томе за који су се програм одлучили пошто су променили канал.

"Ми ћемо се трудити у првој фази да пређемо на дигитално емитовање, а после да понудимо ове техничке предуслове, а опет зависи од емитера шта ће они прихватити и шта ћемо ми касније дистрибуирати, зависи доста ипак од њихове заинтересованости шта ћемо све касније понудити од услуга", рекао је Бранко Гогић в.д. директора ЈП "Емисиона техника и везе".

Услуге хибридне телевизије, заправо су спој интернета и телевизије и потпуно су бесплатне. Да бисте у будућности могли да их користите, потребан вам је смарт телевизор с интернет прикључком који подржава DVB-T2 сигнал или напреднији декодер, односно сет-топ-бокс који на себи има ознаку Hbb.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар