Читај ми!

Први DVB-T2 уређаји у Србији

Прошло је два месеца од пуштања у рад Иницијалне DVB-T2 мреже, а на рафовима великих трговинских ланаца се још увек не могу наћи адекватни уређаји за пријем дигиталног сигнала. Неколико приватних фирми путем интернета и стручних часописа почело је да нуди и рекламира DVB-T2 уређаје. Постоје најаве да ће се већ у јуну појавити први декодери у већој количини намењени српском тржишту.

Управа за дигиталну агенду у јануару ове године најавила је процедуру, односно пут ТВ опреме до наших рафова. Oбјављивљена је спецификације и најављено установљавање лабораторија за тестирање ТВ пријемника и декодера, што је предуслов да се одговарајућа ТВ опрема за пријем дигиталног сигнала нађе на нашем тржишту. Тада је представљена и налепница која би требало да се нађе на ТВ опреми која је тестирана и одговара дигиталним стандардима за српско тржиште, а која није обавезујућа за продавце и дистрибутере.

Иако према последњим информацијама лабораторије за тестирање на територији Србије још увек нису почеле са радом, на интернету и у стручним часописима почели су да се нуде уређаји који, како тврде продавци, омогућавају несметан пријем DVB-T2 сигнала. Цене ових DVB-T2 декодера се крећу од 65 до 85 евра.

Увозници декодера најављују да ће током јуна почети дистрибуцију DVB-T2 сет-топ-бокс уређаја у продајним ланцима потрошачке електронике.

Са друге стране неке фирме тренутно су одустале од увоза DVB-T2 декодера због дугих рокова испоруке од добављача, високе набавне цене уређаја као и набавке уређаја само у великим количинама.

Према речима појединих заступника брендова, који су присутни на нашем тржишту, одређени DVB-T2 модели телевизора и сет-топ-боксова тестирани су у сарадњи са ЈП ЕТВ и пре почетка рада званичних лабораторија.

Иначе, DVB-T2 иницијална мрежа намењена је пре свега тестирању дигиталног сигнала у Србији. Тренутно се овај тест-сигнал емитује малом снагом и врше се одређена мерења у циљу потпуне стабилизације мреже до почетка 2013, када је предвиђено да пуна дигитализација у Србији крене по регијама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво