Суботица: Од 27. априла само дигитални сигнал

Дигитализације телевизијског сигнала у Србији стигла је и на север Бачке. С обзиром да ће се аналогни телевизијски сигнал на северу Бачке угасити до краја априла ове године сада је право време да грађани набаве СТБ уређаје или савременије телевизијске пријемнике.

Један од најкомплекснијих објеката у Србији у Црвеном селу већ емитује телевизијски сигнал најновијим дигиталним предајницима, а аналогни ће ускоро отићи у историју.

"Према календару који ће бити озваничен у наредних неколико дана, аналогна телевизија за грађане Суботице и северне Војводине биће искључена 27. априла", рекао је Драган Мојовић, заменик директора ЈП "Емисиона техника".

"Када говоримо о овом пограничном подручју гледаоци ће имати предност да ће осим домаћих канала моћи да гледају канале суседних земаља, односно Мађарске и Хрватске. У овом тренутку је то преко 20 дигиталних канала у врхунском дигиталном квалитету", рекао је Зоран Стевановић, главни техничар Службе за одржавање.

Грађани Суботице свесни су да ће ускоро морати да се опреме сет-топ-боксовима или новим телевизорима.

"Чуо сам ових дана да ће престати аналогни сигнал и да треба да купим сет-топ-бокс да би могао да гледам програме", каже Марко Пеић из Суботице.

Суботички трговци добро су снабдевени сет-топ-бокс уређајима.

"Потребан им је DVB-T2 тјунер да би могли да гледају нове дигиталне канале. Цене се крећу од 3.500 динара па до 6.000 динара", каже Данило Јурић, трговац.

Владе Србије омогућила је појединим категоријама грађана да бесплатно добију сет-топ-боксове, а пријаве се подносе у Центрима за социјални рад и филијалама ПИО фонда.

"Захтеви за доделу сет-топ-бокс уређаја у Центру за социјални рад подносе корисници новчане социјалне помоћи и додатка за туђу негу и помоћ које остварују у систему социјалне заштите", рекла је Мирослава Богавац, директор Центра за социјални рад Суботица и додала да је до сада поднето 950 захтева .

"Код нас имају право да се пријаве пензионери са најнижим примањима и пензионери који имају право на туђу негу и помоћ",рекла је Снежана Марић директор филијале ПИО фонда Суботица и додала да је до 10. фебруара поднето 428 захтева.

С обзиром да ће се аналогни телевизијски сигнал на северу Бачке угасити до краја априла ове године сада је право време да грађани набаве СТБ уређаје или савременије телевизијске пријемнике.

 

број коментара 11 пошаљи коментар
(четвртак, 26. мар 2015, 20:24)
Maki [нерегистровани]

Status signala

Kako mogu da znam da li postoji neki prekid u emitovanju signala? Ja sam nabavio neki USB DVB-T2 tjuner pa sam digitalni signal gledao na racunaru sve do juce. Od juce vise nema prijema signala. Zanima me da li mi se pokvario tjuner ili je neki problem na predajniku.
Da li postoji neki sajt gde bi se video status?

(недеља, 01. мар 2015, 07:35)
srdan isenovic [нерегистровани]

digitalini

interesujeme kada ce nam dodeliti paketi za digitalizaciju posto sam ja od socijalno a vec smo se upisali tamo ja sam iz bujanovac

(уторак, 24. феб 2015, 20:40)
Rade [нерегистровани]

DVB

Potreban je setbox ako tv ne podržava dvb-t2

(понедељак, 23. феб 2015, 13:30)
Dejan [нерегистровани]

TV antena

Da li kupovinom i instalacijom risivera moze da se koristi i sobna antena ili mora i dalje glomazna krovna antena???

(понедељак, 23. феб 2015, 09:38)
Dragan S. [нерегистровани]

DVBT2

Samo DVBT2 tjuner može da prima novi signal.

(недеља, 22. феб 2015, 21:43)
anonymous [нерегистровани]

set-tob-box

Problem je sto mi uredjaj sada hvata samo madjarske kanale, da li moze to nekako da se promeni?

(петак, 20. феб 2015, 13:27)
anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Molim Vas da mi kažete da li mi je potreban STB ako imam televizor koji podržava DVB-T ; DVB-C standard. T.J da li samo DVB-T2 tjuneri mogu primati emitovani signal. Unapred zahvalan!

(уторак, 17. феб 2015, 20:11)
mladen [нерегистровани]

digitalizacija

Sve pohvale za digitalizaciju mi smo danas u selu prikljucili STB i kvalitet slike je vise nego IZVANREDAN nikada nismo imali kanal bez smetnji sada je slika ostra da se muva posece hvala vam i svaka cast .....

(уторак, 17. феб 2015, 09:19)
joca [нерегистровани]

majka

Vazno je, jer npr moja majka ima preko 80 godina i ne snalazi se bas sa tehnikom, a nema kablovsku. Kako da joj objasnim da neke programe gleda preko analogne, a neke preko digitalne?
Najlakse je da sacekam samo gasenje i da joj prebacim samo na digitalno. Upravo zbog toga me interesuje tacan datum, kako bi organizovao odlazak.
Konkretno, radi se o zoni predajnika Crni Vrh.

(четвртак, 12. феб 2015, 17:56)
anonymous [нерегистровани]

Kalendar

Čemu čekanje objavljivanja datuma, treba se spremiti već sada, nije bitno da li će biti mesec dana pre ili kasnije, do juna proces mora biti gotov.