Вршац: Од 30. марта само дигитални сигнал

Вршац је први град у којем ће, 30. марта, на предајнику бити угашен аналогни ТВ сигнал и почеће емитовање дигиталног телевизијског сигнала. За оне који телевизијске програме прате преко кабла или сателита нема промена, али ће они који ТВ сигнал примају путем собних или кровних антена морати да се припреме.

Ниједна етапа у досадашњем развоју радија и телевизије, као што су прелазак са моно на стерео звук или са црно-беле на телевизију у боји није направила револуцију као дигитална телевизија. Као и свака технолошка револуција, и ова доноси многе предности.

"Дигитални сигнал је једноставно јачи, робуснији, отпорнији на разне врсте сметњи и има једну какарктеристику да просто не може бити слаб, па да онда имамо оне ефекте на које смо навикли, шуштање итд, он је таквог карактера да или га има или га нема па онда- слика је или добра или је нема", рекао је Драган Мојовић заменик директора ЈП "Емисиона техника и везе"

Они који телевизијске програме прете преко сателита или кабла не треба да брину јер промена за њих неће бити. Они који телевизију гледају преко собних антена неће нужно морати да мењају ТВ пријемнике, али ће морати да купе такозване сет-топ-боксове.

"Људима који купе сет-топ-боксове не треба никакв посебан мајстор, прикључење је крајње једноставно, значи ко је икада прикључио сателитски пријемник или најобичнији видео рикордер, знаће о чему се ради", рекао је Зоран Ромић, главни инжењер у Терминалу веза.

Сет-топ-бокс може да се прикључи на све ТВ прјемнике, чак и црно-беле. Цене ових уређаја у Вршцу крећу се од 3.000 до 4.000 динара. Уколико овакве уређаја не набаве на време од 30. марта када се буде угасио аналогни сигнал на ТВ пријемницима неће имати слику уопште.

"Јако се распитују и доста се купује, буквално 10 тјунера сваког дана продамо. То сигурно, можда чак више", каже Емануел Перин продавац.

За најугроженије Вршчане обезбеђени су бесплатни уређаји уз помоћ којих ће моћи да гледају телевизију после 30. марта. Потребно је да се, уз лична документа, јаве Центру за социјални рад или Фонду ПИО.

број коментара 7 пошаљи коментар
(среда, 11. феб 2015, 11:49)
Zoran [нерегистровани]

radio preko Dvb-T2

Mislim da bi najjeftinije resenje za digitalizaciju radija predstavljalo emitovanje preko mreze DvbT2 predajnka.
Time bi najsiri krug gradjana dobio kvalitetan zvuk, prakticno bez ulozenog dinara ni kod radio stanica, ni kod nas slusaoca.

(уторак, 10. феб 2015, 19:11)
anonymousdjuricbratislavbaja [нерегистровани]

digitalizacija tv i radio

tv signal pusten pratimo a kad ce radio signal biti pusten da bi slusali cisto i jasno

(субота, 07. феб 2015, 23:50)
anonymous [нерегистровани]

Dvbt2 odgovor

Pozdrav drustvo ja zivim u becu a na odmoru dolazim cesto u jednom selu blizu tutina i testirao sam dvbt2 signal super radi 95% srbije je pokriveno digitalnim signalom i moze da se koristi vec od septembra prosle god

(петак, 06. феб 2015, 18:33)
Joksi - Bec [нерегистровани]

Broj programa i koliko kanala ???

U inostranstvu sam i za Uskrs dolazim u Banat, donosim jedan DVB-T2 Box.
Iz ovih gore navedenih naslova, komentara,.... nigde nevidim na kom kanalu (npr. na 478MHz = K24) se mogu gledati koliko i koji programi. Obicno izmedju 4-10 programa / kanalu.
lg. joksi

(петак, 06. феб 2015, 14:25)
anonymous [нерегистровани]

Beograd

Beograd kroz mesec, mesec i po.

(четвртак, 05. феб 2015, 11:36)
anonymous [нерегистровани]

?

Zar neće prvo Beograd?

(среда, 04. феб 2015, 10:59)
Zoran [нерегистровани]

ostali

A kada ce tacno biti ostali gradovi na redu?