За корак више

DVB Project наставља да напредује ка следећој фази у процесу стандардизације UHD формата.

Овај корак је логичан наставак после месеца јула када је усвојена спецификација за коришћење HEVC компресионог стандрарда у оквиру DVB стандарда за пренос и емитовање дигиталног телевизијског сигнала путем земаљске мреже предајника и DVB-UHDTV Phase1. Овим се отворио пут Ultra High Definition ТВ сервиса ка крајњим корисницима.

На овогодишњем септембарском IBC сајму који се одржава у Амстердаму, централни догађај на штанду DVB Project-а биће представљање ефикасности HEVC компресионог стандарда који може да се користи за повећање капацитета на DVB-T2 земаљској платформи, као и за нови DVB-S2X сателитски стандард. Користећи HEVC кодирањe, више UHD услуга ће бити доступно преко DVB-S2X платформе и више HD канала преко DVB-T2 платформе.

Демонстрација DVB-S2X стандарда биће реализована уз HEVC компресиони стандард који ће презентовати спектралну ефикасност већу чак и до 50 одсто. Тако ће моћи да се дистрибуира четири UHD канала са протоком од 100 Mbit/s. DVB-S2X омогућава додатну модулацију, као и опцију прослеђивања исправљених грешака које омогућавају ефикасније коришћење сателитског преноса канала. Такође омогућава везивање до три сателитска канала који подржавају веће збирне стопе података и омогућава додатно статистичко мултиплексирање за услуге као што је UHDTV.

У другој презентацији биће дистрибуирано седам HD канала у оквиру једног мултиплекса коришћењем DVB-T2 стандарда у режиму који је погодан за пријем са собном антеном, као и пријем на преносним уређајима.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 21. окт 2014, 07:09) - Bosko [нерегистровани]

datum

kada se ocekuje pocetak emitovanja tog sigmala za nas koji zivimo u Zajecaru