Трећа Сигурна кућа у Београду

Последњих дана децембра 2010. године успешно је завршена велика хуманитарна акција РТС-а под називом "Градимо Сигурну кућу". Трећа Сигурна кућа у Београду, за жртве породичног насиља, саграђена је и потпуно опремљена за само годину дана.

Генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић уручио је кључеве треће Сигурне куће за жртве породичног насиља у Београду представницима невладине организације "Саветовалиште против насиља у породици".

Уручењу кључева присуствовао је и Бојан Милић, председник Општине Раковица, која је земљиште за изградњу Сигурне куће бесплатно уступила на коришћење на 99 година.

Александар Тијанић је рекао да је породично насиље најгори облик насиља, јер траје 24 сата и нема могућности спаса и бекства.

"Око 55 одсто жена и деце прошло је кроз неки облик породичног насиља. За Србију је то поражавајућа статистика. Рекао бих да је насиље врста куге 21. века и зато су ове куће неопходне, и вама и нама", рекао је генерални директор РТС-а.

"Ово је оно што треба нашој дечици и угроженим женама и ми смо то урадили. То је најнормалнија ствар на свету", рекао је генерални директор РТС-а.

Александар Тијанић се захвалио радницима РТС-а који су "све, чега су се прихватили последњих година, и завршили".

Весна Станојевић из Саветовалишта против насиља у породици рекла је да је породично насиље наша свакодневница и да се Саветовалишту свакодневно јави велики број жена и деце који имају проблеме са насиљем у породици, али и старих људи које, како је рекла, нажалост често заборављамо.

Места за 25 жена и деце

Станојевићева се захвалила руководству и радницима РТС-а због тога што су имали разумевања за овакву акцију.

"Радници РТС-а показали су изузетно интересовање, изузетну професионалност и разумевање за овај проблем", рекла је Станојевићева и подсетила да се само током прошле године Саветовалишту против насиља у породици за помоћ обратило 5.300 жена и деце.

У новој Сигурној кући биће места за 25 жена и деце, жртве породичног насиља, што је довољно за подручје Београда.

Весна Станојевић похвалила је и одлуку Скупштине града Београда да у року од годину дана да финансијску помоћ женама које изађу из Сигурне куће, наводећи то као пример добре праксе и за остале општине у Србији. И општина Раковица је урадила велики део посла.

"Ми смо неко ко је успео да обезбеди све што је потребно, од локације до свих неопходних ствари за изградњу куће", рекао је председник општине Раковица Бојан Милић.

Према речима Весне Станојевић, када буде доследно примењиван закон, када се против насилника буду доносиле пресуде и они буду исељавани из станова, неће више бити потребе за Сигурним кућама. У том смислу, Станојевићева је нагласила да је и од реформе правосуђа очекивала много више.

Годину дана од уговора до кључа

Јавни медијски сервис одлучио је да оде корак даље од улоге одговорног медија, па је осим покретања медијске кампање против породичног насиља у Србији иницирао и спровео акцију  прикупљања средстава за изградњу треће Сигурне куће у Београду.

Протокол о сарадњи између РТС-а и Саветовалишта против насиља у породици потписан је децембра 2009. године.

Хуманитарна акција и медијска кампања одвијале су се дванаест месеци истовремено и свакодневно и то на свим програмима телевизије, програмима Радио Београда и Интернет порталу РТС-а.

Изузетан одзив компанија и појединаца који су се укључили у акцију РТС-а сведочи о великом поверењу у Јавни медијски сервис, али и о искреним намерама учесника да дају добар пример хуманости, покажу саосећање и бригу за друштвену заједницу у којој битишу.

Медијска кампања, током које смо подсетили Србију на узроке поражавајућих статистичких података о овом друштвеном проблему, донела је бројне резултате који ће тек бити уочени и неке које можемо навести већ сада: Министарство рада и социјалне политике најавило је за јануар реализацију Националне стратегије за сузбијање насиља над женама и децом у Србији, Скупштина града Београда  донела је одлуку да новчано помогне жене-жртве насиља током првих годину дана по изласку из Сигурне куће.

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић, поводом завршетка изградње треће Сигурне куће, истакао је да су овакве акције потребне, зато је потребно да компаније показују друштвену одговорност, као и да се појединци укључе и покажу већи степен солидарности.

Бесплатна здравствена заштита

Захваљујући племенитим одлукама појединих учесника ове акције РТС-а, све штићенице Сигурне куће у Београду од сада ће имати бесплатну медицинску дијагностику, патронажу као и комплетну здравствену заштиту.

Поносни смо на све оне који су са нама заједно зидали и опремали трећу Сигурну кућу у Београду протеклих годину дана.

Осим велике захвалности компанијама и институцијама, веома смо поносни и на београдске средњошколце који су, кроз неколико својих иницијатива, прикупљали средства за акцију "Градимо Сигурну кућу".

Више од 50 особа упутило је, у складу са могућностима, појединачне прилоге на наменски жиро рачун ове акције РТС-а. Током трајања акције, регистрован је и импресиван број СМС порука ка све три мреже мобилне телефоније, као и позиви хуманитарног телефонског броја.

Поједине наше колеге из медија, такође, допринеле су добром темпу и успешној реализацији велике акције изградње трећег склоништа за жене и децу-жртве насиља у породици.

Крајем јануара, РТС ће уприличити медијску конференцију поводом завршетка акције "Градимо Сигурну кућу". То ће бити прилика да уручимо захвалнице свим учесницима акције, у знак сећања на заједнички остварену хуманост на делу - изградњу треће Сигурне куће за жртве породичног насиља.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво