Половина жена у Србији жртве насиља

Свака друга жена у Србији жртва је породичног насиља, резултат је истраживања у оквиру пројекта "Борба против сексуалног и родно заснованог насиља". Деца присуствују у више од половине случајева породичног насиља.

Државна секретарка министарства рада и социјалне политике Снежана Лакићевић изјавила је да је свака друга жена у Србији доживела неку врсту породичног насиља и да је у последњих годину дана убијена 31 жена.

Представљајући истраживање које је спроведено у оквиру пројекта "Борба против сексуалног и родно заснованог насиља", Лакићевићева је на конференцији за новинаре рекла да је 54,2 одсто жена у Србији доживело неку врсту породичног насиља.

"У последњих годину дана, половина жена је била изложена вишеструким облицима насиља које укључују психолошко, економско, физичко и сексуално насиље", рекла је Снежана Лакићевић и додала да су најчешћи починиоци насиља мушкарци.

Секретарка министарства рада и социјалне политике додала је да је психичко насиље у последњих годину дана доживела готово свака трећа жена, а физичко насиље свака десета. Према подацима, деца присуствују у више од половине случајева породичног насиља.

Разлози породичних сукоба

Лакићевићева је рекла да је процесуирање насилника императив и додала да ће се управа за родну равноправност у наредном периоду бавити едукацијом полиције и правосудних органа.

"Жене изван Београда су нешто склоније да ћуте о насиљу", рекла је Лакићевићева.

"Став испитаних жена према тражењу подршке указује на то да 78,4 одсто жена сматра да је најбоље да се обрати некој институцији за помоћ, и три најчешће институције којима би се обратиле су полиција, центар за социјални рад и сигурна кућа", рекла је представница "Сикон групе" за развојну иницијативу Марија Бабовић.

Бабовић је као разлоге сукобљавања у породици навела недостатак новца, неслагање око поделе кућних послова, неслагање око васпитања деце, љубоморне оптужбе и употребу алкохола и дроге.

Истраживање је спроведено на узорку од 2.500 жена из централне Србије узраста од 18 до 75 година, а спровела га је организација "Сикон", група за развојну иницијативу у оквиру пројекта Министарства рада и социјалне политике Србије, а уз подршку УН.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво