Београдски маратон у знаку борбе против рака

Овогодишњи Београдски маратон, који ће бити одржан 21. априла, придружује се кампањи РТС-а "Рак је излечив", како би се подигла свест о значају превентивних прегледа, саопштили су организатори Маратона на конференцији за новинаре. У наредним недељама биће објављено више детаља о траси 31. Београдског маратона на којој неће бити великих промена у односу на прошлогодишњу трку.

У оквиру Националне кампање РТС-а, послаће се заједничка порука: У борби за здравље а против рака морају сви да се активирају, јер откривен на време - рак је излечив.

Директор Београдског маратона Дејан Николић рекао је да та манифестација ове године има "здравствени" карактер и да се овогодишњим слоганом "Активирај се" на првом месту шаље порука да се, каже, треба активирати у борби против рака.

"Покрет трчања постаје све масовнији у свету, али и у Београду је све више оних који трче, посебно девојака и жена. Поједини народи, попут Јапанаца, успевају да трчање промовишу као здрав начин живота, а више од 12 милиона Јапанаца свакодневно трчи", рекао је Николић на конференцији у Старом двору.

Николић је најавио да ће поводом одржавања Београдског маратона бити одржана и стручна трибина "Потрчи у сусрет сопственом здрављу" са циљем да се укаже на значај физичке активности у очувању здравља.

Николић је навео да се ове године очекује око 8.000 такмичара у маратону и полумаратону, око 20.000 учесника у "Трци задовољства" и око 16.000 малишана у Дечјем маратону.

Додао је да ће сви учесници 31. Београдског маратона носити трачицу која симболизује кампању "Рак је излечив", коју је покренуо РТС, уз подршку Министарства здравља.

Државни секретар у Министарству здравља Мехо Махмутовић каже да је предузеће "Београдски маратон" дало нови импулс акцији у борби против рака промовишући бављење спортом, као и да је Град Београд пример добре праксе како се заједно могу радити добре и квалитетне ствари.

"Сви заједно желимо да скренемо пажњу грађанима да морају да се јављају на превентивне прегледе и на забрињавајуће податке да 35.000 људи годишње умре од онколошких болести", указао је Махмутовић.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић изразио је наду да ће традиционална спортска манифестација у престоници на најбољи начин допринети акцији "Рак је излечив".

Младеновић је рекао да су у склопу припрема за 31. Београдски маратон представници Града током прошле године посетили маратонске сајмове у Њујорку, Чикагу, Атини, Љубљани и Кини.

"Заједно са предузећем 'Београдски маратон' трудили смо се да се представимо на сајмовима који се одржавају уз маратоне у овим великим градовима", навео је Младеновић.

Како је најавио, у наредним недељама биће објављено више детаља о траси 31. Београдског маратона напомињући да неће бити великих промена у односу на прошлогодишњу трку.

И после маратона РТС наставља трку против рака. После бесплатног мамографског прегледа у Београду, где је за само 12 дана прегледано 500 жена, наша кућа организује бесплатне прегледе, предавања и трибине у још 10 градова Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво