Лечење деце оболеле од рака

Према подацима Светске здравствене организације, у свету годишње од рака оболи око 200 хиљада деце, а код нас до 350 најмлађих. Рак је излечив 70 одсто, а код неких облика канцера и 90 одсто деце трајно се излечи. Поред Института за онкологију и радиологију, постоји још и Институт за мајку и дете, Дечја универзитетска клиника у Тиршовој, у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

Стручњаци у свету и код нас истичу да се код деце, за разлику од одраслих, не знају тачни фактори ризика рака. Наследни фактор је врло ретко заступљен. Рак се појави изненада.

"Једноставно мултифакторијални су узрочници настанка малигнитета код деце. Што се тиче најчешћих тумора у педијатријској популацији то су леукемије, затим су тумори централног нервног система на другом месту и лимфоми. Остали солидни тумори се јављају у нешто нижем проценту", каже Лејла Париповић, педијатријски онколог са Института за онкологију и радиологију Србије. 

У дневној болници у стационару Института лечи се петнаестогодишња Наталија Лазић из Владимираца.

"Ја се сада осећам супер", каже Наталија.

Петогодишња Маја Младеновић оперисана је од тумора мозга и прима хемиотрапију.

"Кад се пробудим мало ме боли стомак и мука ми је, али ми је добро", каже мала Маја.

Последњих година услови лечења су побољшани, не заостајемо за светом. Деца се дуго лече циклично, по неколико месеци, чак и годинама.

"Осим медицинског третмана нашој деци је обезбеђен и наставак образовања, циљ је не изоловати их из вршњачке групације уз адекватну кућну негу у сарадњи са регионалним медицинским центрима по отпуштању са наше одељења", наводи педијатар са Института за онкологију и радиологију Србије, Марија Пудрља Словић.

Иако се лече најсавременијом методом, проблема има.  

"Један од проблема јесте регулисање боловања за родитеље чија се деца лече за сада четири месеца, а ми се трудимо да боловања буде колико траје лечење. Родитељске куће у Београду постоје три, које су стално пуне и постоји потреба за четвртом, истиче председница Удружења НУРДОР, Јоланд Корора.

Корора је нагласила и потребу за националним канцер регистром са којим би родитељи пратили децу и после периода лечења.

Из Министарства здравља обећали су да ће законски регулисати трајање боловања родитеља и да ће саградити хемиотерапијско одељење у Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво