Борба против рака: Потребна већа средства за иновативне лекове

У свету годишње од рака умре скоро девет милиона људи, док у Србији рак однесе 20.000 живота. Годишње оболи 36.000 људи. Др Ненад Мијалковић каже за РТС да примарна и секундарна превенција није адекватна, а слабија је и дијагностика.

Председник Републичке стручне комисије за онколошке лекове др Ненад Мијалковић каже да је статистика поражавајућа, а смртност 30 до 40 одсто већа него у развијеним европским земљама.

"Пре свега примарна и секундарна превенција није адекватна, слабија је дијагностика, радиотерапија је била лоша, али биће боља ове године – један апарат на 250.000 људи", рекао је Мијалковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Црна статистика је и последица недоступности нових иноватовних лекова и терапијских протокола. Мијалковић каже да смо имали застој у новим лековима, до 2016. године није уведен практично ниједан нови иновативни лек.

"Направљене су уштеде и у преговорима са фармацеутским компанијама лекови су добијени јефтиније и они су преузели део плаћања. Ситуација се поправља, четири индикације које нису до сада имале ниједан иновативни лек добиле су их укупно седам", рекао је Мијалковић.

Улога комисије је, истиче, да дају мишљење о оправданост лекова на листи. "У 95 одсто случајева дајемо позитивно мишљење, а даље је на Фонду да преговара са компанијама", рекао је Мијалковић.

Сматра да не можемо да се поредимо са развијеним земљама, попут Словеније, али можемо да се "такмичимо" са Хрватском или Бугарском: Хрватска има двоструко већи фонд, док се у Бугарској 30 одсто намењеног буџета одваја за лекове, а код нас 18 одсто.

Боља ситуација него претходних година и мање листе чекања за зрачну терапију су у КЦ Ниш, који покрива територију од 2,5 милиона људи.

"Смањују се листе чекања, у односу на прошлу годину када је на терапију чекало 450, сада чека 320 пацијената. Укључењем четвртог акцелератора очекујемо да се та листа додатно смањи", каже др Горан Станојевић и истиче да су код мушкараца најзаступљенији рак плућа, дебелог црева и простате, а код жена рак дојки, дебелог црева и материце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво