Рак је излечив, ако се открије на време

Мушкарци у Србији највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена најчешће је локализован на дојци. То је око 36.000 новооболелих сваке године. Са таквом, лошом статистиком, дочекан је још један Светски дан борбе против рака. РТС и Министарство здравља покренули су једногодишњу кампању "Рак је излечив", а током године широм Србије између осталог биће организована предавања и превентивни прегледи, како би се болест открила у раној фази, док је још излечива.

У свету годишње од рака умре скоро девет милиона људи. У Србији – рак однесе 20.000. живота. Најчешћа дијагноза, код чак 5.000 људи је карцином плућа, који је и најсмртоноснији.

Терапијске могућности за лечење те болести мењају се готово из дана у дан, а пацијентима, код којих није могућа операција, због поодмакле фазе, доносе продужетак живота.

Ипак, у Србији најновије терапије о трошку државе нису доступне пацијентима. Захваљујући донацији једне фармацеутске компаније најсавременију имунолошку терапију у четири онколошка центра, две године добијаће 60 пацијената.

Директор Медикалне онкологиjе Института за онкологију и радиологију Србије Даворин Радосављевић каже да има већине лекова који се користе у класичној хемиотерапији.

"Када је реч о другим врстама терапија, молекуларна циљаној терапији, која је уведена 2011. године, неке ствари недостају. Што се тиче треће, имунотерапије, која је најоптимистичнија, за сада нема имунолошких лекова на листи", наводи Радосављевић.

У Београду на изградњи "Онкологије 2", где ће бити инсталирани нови апарати за зрачење, ради се и недељом, а до пролећа, нове апарате добиће и Клинички центри у Нишу и Крагујевцу. Тада би листе чекања на терапију зрачењем, коначно требало да буду укинуте.

Директор Центра за онкологију и радиологију КЦ Крагујевац Александар Даговић наводи да је тренутно на лисити чекања 104 пацијента.

"Листе су смањене у прихватљивим оквирима чак и за европске прилике. У амбуланти је до седам дана, они који леже у болници, чекају до 30 дана", додаје Даговић.

Ана Јовићевић, епидемиолог Иститута за онкологију и радиологију Србије каже да је мото Светског дана борбе против рака "Ми можемо, ја могу", додајући да се 30 до 50 одсто случајева малигних болести може спречити правилним понашањем.

Рак погађа свакога од нас, на различите начине. И зато свако може нешто да уради како бисмо променили упозоравајућу статистику. Од напуштања лоших животних навика, стварања здраве средине у школи, на послу, окружењу, редовнијих прегледа, побољшања услова за откривање и лечење малигних болести. Покретањем кампање "Рак је излечив", допринос у борби против рака, у овој години даће и Радио-телевизија Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво