Помоћ поплављенима за покретање бизниса

Фондација "Ана и Владе Дивац" до сада је изградила 100 кућа у поплављеним подручјима, обновила многоброје школе и вртиће. Поплављена домаћинства ускоро ће добити и економску помоћ за покретање и оснаживање породичних бизниса које су раније водила, најављује Снежана Дивац.

Снежана Дивац је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да њена фондација поред помоћи коју је већ указала поплављеним домаћинствима, наставља са новим акцијама и најављује ускору помоћ становницима Источне Србије.

Ваша фондација је прикупила много новца за помоћ поплављенима. Имате ли неки пресек колико је новца прикупљено, односно колико сте школа обновили и кућа изградили?

Ми смо до сада утрошили око 1,3 милиона долара. Прикупили смо и више од тога, а то је сада у процесу имплементације. Отприлике 100 кућа смо обновили, три основне школе, четири обданишта, игралиште у основној школи. Оно што сада радимо на имплементацији 100 економских грантова за 100 домаћинстава, да могу да покрену своје бизнисе, које су имали, да би могли да се издржавају.

Сада је главни циљ да се обнови Источна Србија. Зато је Ваша фондација, Министарство просвете, РТС и Канцеларија за обнову Владе Србије, покренули су заједничку акцију "Ујединимо срца за источну Србију". Да ли већ имамо неке конкретне резултате?

Ми смо то покренули пре недељу дана. Много посла је потребно да се људи анимирају, да се и компаније укључе да би се дошло до неких резултата. У овој раној фази, не бих још увек ништа да причам. Све што радимо, радимо транспарентно, тако да ће јавност имати јасне податке о томе колико смо новца скупили. Ја знам да су људи уморни, знам да су компаније уморне, да стално нешто треба да се даје. Стално причамо исту причу, али када би сви могли да се ставе у позицију људи за које прикупљамо новац, колико ли су они тек уморни?

Шта је идеја те акције? Шта ће се прво обнављати?

Како смо прво радили у Обреновцу и другим градовима, прво нам је била идеја да обновимо основне школе, јер деца тамо проводе осам или девет сати дневно. И онда то буде помоћ родитељима - да им деца буду у некој нормалној средини, док они могу да обнављају те куће. Тако да нам је идеја да прво кренемо са школом, па тек онда са обновом кућа.

Често кажете да сами не можемо много, а да заједно можемо све. Колико је важна масовност?

Ја увек говорим да се само мало нечега одрекнемо. Само један део да се одрекнемо, на пример кутије цигара. Нечега што нама доноси задовољство, а није добро за наше здравље, и када би сви тако помало се одрекли и развили свест да тако радимо, свима нама би било боље. Никад се не зна када ће нама који смо са ове друге стране која пружа помоћ, та помоћ бити потребна.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 29. нов 2014, 12:15)
anonymous [нерегистровани]

Znaci

da ima nasih koji su bogati a da se ne tretiraju automatski kao kriminalci...