Такмичење за шампиона локалног развоја

На конкурс за шампионе локалног економског развоја пријавила се 31 локална самоуправа. Оне се такмиче у промоцији инвестиција, реформи администрације, сервису грађана, подршци привреди и јавном приватном партнерству. Жири ће на основу примењивости, иновативности и односа трошкова и бенефита, донети одлуку ко је победник.

По завршетку рока за пријаву на конкурс "Шампиони локалног економског развоја", који су покренули РТС и Национална алијанса за локални економски развој, јавила се 31 локална самоуправа. Такмиче се у промоцији инвестиција, реформи администрације, сервису грађана, подршци привреди и јавном приватном партнерству.

На конкурс за шампионе и вицешампионе пријавиле су се oпштине и градови који предњаче у две категорије - привлачењу страних инвестиција и ефикасним сервисима.

Конкуришу, међутим, и неке мање развијене општине, попут Мерошине, Тутина, Куршумлије, Нове Вароши, које желе да буду пожељна места за живот и рад.

Извршни директор НАЛЕД-а Виолета Јовановић каже да су све пријаве које су послате стигле на време и да су у складу с пропозицијама конкурса.

"Ми смо прелиминарно проверили и оне испуњавају све захтеве које смо поставили. Ми смо их сврстали у пет прописаних категорија с тим да је највише пријава стигло у категорији сервис грађана", рекла је Јовановићева.

На жирију, који је кредибилан и који укључује представнике НАЛЕД-а, јавног сервиса и релевантних партнера, је да погледају апликације и евентуалне посете терену и да утврде истинитост свих тврдњи које су наведене, објаснила је Јовановићева.

Уредник РТС-а и члан жирија Ненад Ристић каже да у последњих 20 година, и поред свих лоших оцена, има извесних помака.

"Ми као део жирија, а и људи запослени у РТС-у, управо видимо нашу мисију да објаснимо све оно што би требало да учине да би сутра биле и ефикасније на плану администрације, много продуктивније на плану инвестиција и свега оног што чини живот једне локалне самоуправе", рекао је Ристић.

Жири ће на основу критеријума попут примењивости и домета решења, мерљивости резултата, иновативности и односа трошкова и бенефита, донети одлуку већ до краја године.

број коментара 0 пошаљи коментар